Contactdag CAG over de toekomst van agrarische collecties

Objecten zoals een ploeg, ontromer, beerkar en slachtmes illustreren en documenteren de veranderingen doorheen onze landbouwgeschiedenis. Ze zijn dan ook waardevol om te bewaren en door te geven aan de jongere generaties. Via de Contactdag ‘Het kaf en het koren. Over de toekomst van agrarische collecties’, wil het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) dieper ingaan op de kansen van dit rijke erfgoed en concrete tips en hulpmiddelen aanreiken aan het brede erfgoedveld.

Vandaag bevinden zich in Vlaanderen en Brussel talrijke grote en kleine collecties met enorm veel werktuigen en machines die dit verhaal van het platteland, en de boer in het bijzonder, brengen. Door de diversiteit en omvang is het voor de beheerders vaak onmogelijk om alles te behouden, laat staan nieuwe stukken op te nemen. Onderbouwde en ingrijpende keuzes dringen zich dan op.

De collectie staat bovendien niet op zichzelf. Een goede presentatie en ontsluiting zorgen ervoor dat mensen zich meer betrokken voelen en er op een actieve manier mee aan de slag gaan. Hierdoor ontstaat een boeiende wisselwerking tussen de collectie en de bezoeker. Het is dan ook van belang dat dit op een adequate manier gebeurt met aandacht voor de huidige tendensen in het erfgoedlandschap. Zo blijft het agrarisch erfgoed in beeld en verdwijnt het landbouwverhaal niet naar de achtergrond.

Tijdens de Contactdag schetsen experten uit Vlaanderen en Nederland de laatste tendensen inzake waardering, selectie, bewaring en ontsluiting van landbouwcollecties. Nadien worden drie voorbeelden uit de praktijk voorgesteld.

De Contactdag vindt plaats op vrijdag 29 mei in de Smoufelbeekhoeve in Maldegem. Je vindt het volledige programma met inschrijvingsmogelijkheid op deze website.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Studiedagen.