Conflictueus genot en botsende beelden

Hoe de biercultuur in Vlaams-Brabant vorm kreeg in de periode 1880-1940

Annelies Tollet

Hoewel pils sinds de tweede helft van de twintigste eeuw massaal gedronken wordt, is vandaag de dag artisanaal bier of craft beer populair. Internationaal wordt er zelfs van craft beer revolution en microbrewery movement gesproken. Wat de mensen achter deze beweging bindt, is hun liefde voor het kleinschalige artisanaal gebrouwen bier en een kritische houding ten opzichte van grootschalige en industriële producenten, zoals AB-Inbev. België met haar vele biersoorten speelt daarin een bijzondere rol. Buitenlanders staan steeds opnieuw verbaasd over de diversiteit van de Belgische bieren en geraken er niet over uitgepraat op podcasts en blogs. Amerikaanse brouwers spreken met respect over lambiek, kriek en geuze, als ware het een religie. Bier is een populair genotsmiddel en die appreciatie zie je vandaag de dag ook bij Belgen. Ze zijn trots op hun rijke biercultuur en lokale bierliefhebbersorganisaties dragen een positief imago uit van dit product.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Artikels Tijd-Schrift.