Cometa. Een model voor het maken van beschrijvingen op collectieniveau

Op de conferentie ‘Informatie aan Zee’ werd vorige week ‘Cometa’ voorgesteld, een nieuw model voor het maken van beschrijvingen op collectieniveau. Cometa is een praktisch model dat voor en door cultureel-erfgoedinstellingen werd ontwikkeld om iedereen die een collectiebeschrijving wil maken, snel op weg te helpen. Zo hoeft niemand het wiel opnieuw uit te vinden én werkt iedereen op (ongeveer) dezelfde wijze. Cometa, een initiatief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, FARO en PACKED, kan worden gebruikt door alle soorten erfgoedorganisaties.

Uit overleg tussen de drie partners kwam naar voren dat er behoefte was om de huidige praktijk van het inventariseren van collecties op collectie- of deelcollectieniveau beter onderling af te stemmen binnen de sector. Het was duidelijk dat een kader voor het verzamelen en ter beschikking stellen van collectiebeschrijvingen in Vlaanderen wenselijk was.

Op basis van de bestaande praktijk en enkele internationale standaarden werkten de partners een model uit voor Vlaanderen, dat de naam ‘Cometa’ (COllectieMETAdata) kreeg. Dit model moet dienen als vertrekpunt voor kwalitatieve, uitwisselbare basisbeschrijvingen op collectieniveau.

In de volgende maanden zal het model worden geïntroduceerd in de sector, via documentatie, tools en vorming. Op dit moment zijn al een inleidende brochure en een online informatiedossier op www.cometamodel.be beschikbaar.

www.cometamodel.be

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Ondersteuning.