Cartesius: online kaarten, plattegronden, schetsen en luchtbeelden

Het Rijksarchief, de Koninklijke Bibliotheek, het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en het Nationaal Geografisch Instituut hebben de krachten gebundeld om hun historische geografische collecties te ontsluiten voor het grote publiek.

De website www.cartesius.be bevat al enkele tienduizenden cartografische objecten en wordt nog stelselmatig uitgebreid. Het gaat om volgende collecties:

  • oude kaarten van abdijen, kloosters, adellijke families zoals de families d’Ursel, Arenberg, de Merode-Westerloo, enz.), bewaard in het Rijksarchief
  • Popp-kaarten, bewaard in de Koninklijke Bibliotheek
  • luchtfoto’s van België, bewaard in het Nationaal Geografisch Instituut
  • kaarten van Centraal-Afrika, bewaard in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika

De oudste kaart die in de Cartesius-website verwerkt werd, dateert van 1358 en wordt bewaard in het Rijksarchief te Gent.

Het vernieuwende van het Cartesius-portaal is de geogra­fische zoekmogelijkheid, meteen de belangrijkste manier van zoeken op de website. Je kan op een moderne kaart het gebied aanduiden waarvoor je oude kaarten wil vinden, waarna de zoekmachine je de documenten toont die in het door u aangeduide gebied liggen. Daarnaast kan je zoeken op trefwoord, op datum, op schaal, enz.

Met de publieke cloud-toepassing kan je bovendien zelf aan de slag met oude kaarten, luchtfoto’s en plattegronden, om zo jouw eigen kaartenboek samen te stellen. Kaarten samenvoegen, delen, aanvullen, editeren en het resultaat weer voor anderen toegankelijk maken, …

Dankzij de grootschalige digitalisering van cartografisch materiaal kon al enige tijd een deel van de collectie digitaal bekeken worden in de leeszalen van het Rijksarchief, maar met de lancering van de Cartesius-website, kan je voortaan ook een groot deel online raadplegen. Het Rijksarchief heeft al 57.000 kaarten en plannen gedigitaliseerd, waarvan er ongeveer 41.000 raadpleegbaar zijn in de digitale leeszalen van de verschillende rijksarchieven, en 4.000 via de Cartesius-website.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Websites.