Capsule stuurt beelden naar de toekomst

Met De Beeldcapsule wil het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) samen met 27 media- en erfgoedorganisaties de unieke verzameling aan audiovisueel archiefmateriaal in Vlaanderen onder de aandacht brengen en de noodzaak aankaarten om zorg te dragen voor dit waardevolle erfgoed.

Iedereen kan op www.debeeldcapsule.be die boodschap ondersteunen door maximum vijf tijdsbeelden te kiezen uit een selectie van markante filmpjes om zo een eigen beeldcapsule samen te stellen. De vijf meest gekozen beelden komen in de ‘Beeldcapsule 2115’ terecht. Enkele bekende Vlamingen scharen zich alvast achter het initiatief.

Zevenentwintig media- en erfgoedorganisaties waaronder de VRT, alle regionale omroepen en verschillende Vlaamse archieven en musea schaarden zich achter de oproep van VIAA om samen een lans te breken voor het audiovisueel materiaal dat in hun collecties aanwezig is. Een heel deel van dat audiovisuele materiaal is bedreigd en wacht nog op digitalisering, maar tussen het reeds beschikbare digitale materiaal maakten zij een selectie aan archiefbeelden. Daaruit maakte een ‘Raad van Wijzen’ een eerste keuze die nu op debeeldcapsule.be te vinden is.

De site toont geen lijst van de grote gebeurtenissen, wel authentieke beelden van het leven in Vlaanderen uit de afgelopen eeuw. Elk fragment is markant op een heel eigen manier. Zo toont de site oude reclamefilmpjes en buurtfeesten, maar worden ook thema’s aangeraakt zoals migratie, mobiliteit en de consumptiemaatschappij.

Duurzame opslag is cruciaal

De afgelopen eeuw werd ons leven voor het eerst vastgelegd in bewegend beeld. In Vlaanderen hebben we dan ook over de jaren heen een schat aan audiovisueel archiefmateriaal bij elkaar gefilmd of opgenomen. Deze beelden en audio dreigen echter verloren te gaan omdat ze nog op oude dragers zoals cassettes staan. Afspeelapparatuur is vaak niet meer voorhanden, maar ook de dragers slijten en de beeld- en audiokwaliteit verslechtert. Om dit materiaal in de toekomst nog te kunnen bekijken en gebruiken, moeten we het digitaliseren en duurzaam bewaren.

Ook voor het materiaal dat we vandaag maken is een duurzame opslag van cruciaal belang. Om die redenen werd eind 2012 het Vlaams Instituut voor Archivering opgericht dat met deze campagne wil wijzen op de diversiteit en rijkdom van onze audiovisuele archieven en tegelijk de noodzaak van het digitaliseren en het veilig bewaren voor de toekomst onder de aandacht wil brengen.

De Beeldcapsule praktisch

Iedereen kan de campagne steunen door één tot maximum vijf tijdsbeelden te kiezen en zijn eigen beeldcapsule samen te stellen. Enkele bekende Vlamingen waaronder Bruno De Wever, Francesca Vanthielen en Rik Torfs steunen de campagne en dienden zich aan als ‘capsonaut’. De vijf meest gekozen beelden komen in de ‘Beeldcapsule 2115’ terecht. Deze zal bekend worden gemaakt op het Groot Onderhoud op 27 oktober in aanwezigheid van Vlaams minister van Cultuur en Media Sven Gatz.

Bron: Faronet.be

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Varia.