Campagnebeeld Erfgoeddag 2018 is bekend

Een vitrine vol jurkjes, op een straathoek ergens in Vlaanderen: met gepaste trots presenteert FARO het beeld dat de 18e editie van Erfgoeddag zal kleuren. De etalage verbeeldt op een symbolische manier de kleine en grote keuzes die we elke dag opnieuw maken. Vaak al vanaf het moment dat we wakker worden stellen we ons de vraag: wat zal ik vandaag aantrekken?

Maar het beeld is ook representatief voor de keuzes die erfgoedinstellingen elke dag moeten maken: welke objecten houden we bij en waarom? Welke objecten tonen we bij een tentoonstelling? Wat zetten we in de etalage? Zijn de keuzes die we vroeger maakten vandaag nog te verantwoorden?

Wedstrijd

Het campagnebeeld kwam er na een publiekswedstrijd. Uit de vele inzendingen kozen fotografen Michiel Hendryckx en Frieke Janssens de uiteindelijke laureaat – en dus ook het campagnebeeld. Frieke Janssens: ‘We bekeken aanvankelijk de inzendingen apart. Bleek dat er nog twee gemeenschappelijke beelden over bleven. Het winnende beeld ís voor mij meteen het thema Kiezen en is zeer toepasselijk voor Erfgoeddag. Je blijft fantaseren over het beeld. Ik stel mij bijvoorbeeld de vraag hoe ze de kledij in de vitrine krijgen?’

Ook Michiel Hendryckx is overtuigd van de kracht van het beeld: “Het beeld blijft hangen en net dat maakt een campagnebeeld sterk. Wanneer je het gezien hebt, wil je nog een keer kijken. Het beeld is zodanig origineel dat je het niet kan vergeten. Verder zit er veel humor in het beeld en dat maakt een foto vaak heel sterk. Het is echt erfgoed.”

Het winnend beeld werd gemaakt door Benny Antoniw. De foto werd genomen in Wellen en toont een winkeltje, ‘Marie-Claire Mode’. Ink And Rolling zorgde voor de vormgeving van het beeld. Op de Erfgoeddag-pagina’s van de website van FARO vind je diverse digitale dragers en banners van het campagnebeeld.

Kiezen!

In het jaar van de lokale verkiezingen roept Erfgoeddag op om te kiezen voor erfgoed. Hoe bepalen erfgoedinstellingen wat wordt bijgehouden? Welke beslissingen brengt het digitale tijdperk? Het thema biedt ook de kans om het cultureel erfgoed over verkiezingen te tonen. Hoe werden lokale verkiezingen vroeger geregeld? Organiseer op Erfgoeddag een erfgoedverkiezing en laat het publiek zijn favoriete erfgoed kiezen.

Meer informatie over hoe je kan deelnemen en wat inspiratie over hoe je de dag kan invullen vind je op www.erfgoeddag.be.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Evenementen.