Breekbaar Verleden

De uitgestrekte Limburgse heide maakte vanaf 1900 plaats voor een gigantische mijnindustrie. De kolenrush veranderde Midden-Limburg compleet. Die immens belangrijke evolutie op economisch, sociaal en cultureel vlak werd op glasplaten vastgelegd, een techniek die zorgde voor zwart-wit foto’s van een uitzonderlijke kwaliteit. Momenteel loopt in Maasmechelen de tentoonstelling ‘Breekbaar Verleden’. In het kader van deze tentoonstelling werd ook een fotoboek gepubliceerd. Een uitzonderlijke collectie mijnfoto’s op glasplaat wordt zo voor het eerst toegankelijk voor het grote publiek.

De sporen van het mijnverleden worden onder andere bewaard in een unieke collectie glasplaten. Foto’s van eigenaardige afdiepingstorens, trotse mijnwerkers, bruisend citéleven … bieden een prachtig overzicht van de zoektocht naar het zwarte goud in de periode 1905-1950. De fotoverzameling geeft een gedetailleerd historisch beeld van wat de mijnontginning voor Limburg betekend heeft. Bovendien zijn dit tijdloze foto’s van een buitengewoon esthetisch niveau. Ze doen denken aan de oude Congo-foto’s van Carl De Keyzer. Nadat de glasnegatieven op initiatief van LRM en het Rijksarchief grondig geconserveerd en onderzocht werden, kan het grote publiek nu voor de eerste keer kennis maken met deze bijzondere reeks.

Het project ‘Breekbaar verleden’ is een samenwerking tussen LRM, Rijksarchief Hasselt, Provincie Limburg, Erfgoedcel Mijn-Erfgoed en vzw Het Vervolg/Coalface. Curator van het gebeuren is fotograaf Dany Veys.

De tentoonstelling loopt nog tot 25 april in het CC Maasmechelen. Het fotoboek is een uitgave van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV). Meer info op www.breekbaarverleden.be.

Geplaatst in Tentoonstellingen.