Bert Vervaet wint Oost-Vlaamse prijs voor heemkunde

De provincie Oost-Vlaanderen heeft de provinciale prijs voor Historisch Onderzoek voor Heemkunde 2011 toegekend aan heemkundige Bert Vervaet uit Zaffelare, ondervoorzitter van Heemkundige Kring De Oost-Oudburg. Hij krijgt de prijs voor zijn studie ‘De kerk van Zaffelare. Acht eeuwen dorpsgeschiedenis’.

In de studie, uitgegeven in 2007, brengt Bert Vervaet volgens de jury op een uitermate toegankelijke manier de geschiedenis van de kerk en de parochie van Zaffelare (Lochristi) tot leven: “In negen overzichtelijke hoofdstukken wordt de evolutie van Zaffelare belicht, vertrekkend bij de voorgeschiedenis, geschreven door de Sint-Baafs- en Sint-Pietersabdij van Gent. De auteur beperkte zich niet tot de geschiedenis van de kerk alleen. Gezien de sterke wisselwerking tussen kerk en lokale samenleving is in het werk ook ruime aandacht besteed aan de totale dorpsgemeenschap. De studie steunt op uitgebreid archief- en literatuuronderzoek en is bovendien fraai geïllustreerd.”

Aan de prijs voor Historisch Onderzoek voor Heemkunde 2011 namen tien personen deel, die in totaal 17 publicaties inzonden. Een jury, bestaande uit Andrea De Kegel, Jan Art, Carine Goossens, Paul Trio, Ann Marynissen en Robert Ruys, beoordeelde alle inzendingen. De laureaat ontvangt een bedrag van 5000 euro. Een andere provinciale prijs, voor geschiedenis, werd toegekend aan Frederik Buylaert voor zijn studie ‘Eeuwen van ambitie. De adel in laatmiddeleeuws Vlaanderen’.

Provinciale prijzen 2012

In 2012 schrijft het Oost-Vlaamse provinciebestuur drie prijzen uit in het domein van het historisch onderzoek, meer bepaald de jaarlijkse prijs voor geschiedenis, de tweejaarlijkse prijs voor genealogie (deeldiscipline bronnenstudie) en de driejaarlijkse prijs voor kunstgeschiedenis en archeologie. Inzendingen worden uiterlijk op 15 april 2012 ingewacht.

Meer informatie over de provinciale prijzen vind je op www.oost-vlaanderen.be.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Varia.