Belle de Louvain

In het kader van de ‘Week van de Smaak’, werkte het Steunpunt voor Industrieel en Wetenschappelijk Erfgoed (SIWE), in samenwerking met Dominique Vanpée, een tentoonstelling uit rond de ‘Belle de Louvain’. De ‘Belle de Louvain’ was een ooit zeer bekende, maar vandaag in de vergeethoek geraakte pruimenvariëteit uit onze contreien. De tentoonstelling loopt nog tot 21 november in het voormalige Anatomisch Theater in Leuven.

De bezieler van de ‘Belle de Louvain’ was professor Jean-Baptiste Van Mons (1765-1842). SIWE groef voor de tentoonstelling in het verleden van deze man en zijn periode als pomoloog aan de K.U.Leuven, waarin hij de pruimensoort ‘Belle de Louvain’ kweekte en bestudeerde. Daarnaast is er op de tentoonstelling ook aandacht voor de pruimen zelf, die in de volksmond ook wel worden aangeduid als ‘paterskloten’. Naast de ‘Belle de Louvain’ heeft Van Mons ook heel wat andere fruitsoorten op zijn naam staan.

Je kan op de tentoonstelling ook enkele nieuwe en oude recepten ontdekken waarin de ‘Belle de Louvain’ verwerkt wordt. Bovendien maak je er kennis met de gebroeders Bleus van de stoomstroopfabriek in Borgloon, die voor de gelegenheid de Lo(v)onse Pruimenstroop creëerden. Bij enkele Leuvense restaurants kun je tijdens de ‘Week van de Smaak’ ook terecht om de smaak van de Belle de Louvain te ontdekken in één van hun gerechten.

De tentoonstelling loopt van 11 tot 21 november in het Anatomisch Theater (Minderbroedersstraat 50, 3000 Leuven):

  • 11, 12, 13,14, 20 en 21 november van 10u tot 17u
  • 15, 16, 17, 18 en 19 november van 14u tot 17u

www.siwe.be

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Tentoonstellingen.