Belgisch noodgeld uit de Eerste Wereldoorlog

Het Museum van de Nationale Bank van België beschikt over een grote collectie noodgeld uit de Eerste Wereldoorlog. Noodgeld is een betaalmiddel dat ontstond door het nijpende geldtekort in de Eerste Wereldoorlog. Verschillende gemeentebesturen, plaatselijke hulporganisaties en bedrijven gaven daarom hun eigen biljetten en munten uit.

Omdat dit noodgeld een interessante bron voor onderzoek is, heeft het museum zijn collectie online ontsloten. Via www.nbbmuseum.be kan deze databank bekeken worden. Er is ook een beknopte inleiding te vinden met een aanvullende literatuurlijst om onderzoekers en heemkundigen op weg te zetten.

In totaal namen een 600-tal gemeentebesturen en honderden weldadigheidsinstellingen en ondernemingen hun toevlucht tot noodgeld. Aanvankelijk werd dat gebruikt voor het betalen van militievergoedingen, militaire opeisingen, wedden, leveranciers en andere gemeentelijke lasten. Later werd het ook gebruikt voor de aankoop van andere goederen.

De ‘gemeentebons’ hadden enkel binnen de gemeente of in een of ander magazijn betaalkracht. Hier en daar werden ze nochtans, bij onderling akkoord onder de gemeentebesturen, ook elders aanvaard.

Voor meer informatie kan je terecht op de website van het Museum van de Nationale Bank van België. In het volgende themanummer van Tijd-Schrift verschijnt er ook een artikel over dit betaalmiddel.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Websites.