Belforten van de Arbeid

Op initiatief van een paar Noord-Franse verenigingen worden jaarlijks op 1 mei de (snel uit het landschap verdwijnende) fabrieksschouwen in de aandacht geplaatst, als ‘Les Beffrois du Travail (de Belforten van de Arbeid). Sinds 2008 doet ook Vlaanderen mee en vanaf dit jaar volgen andere landen. De meeste van deze schouwen hebben geen praktische functie meer maar hebben wel een sterke symbolische betekenis. Ze staan voor de herinnering aan de werkmens en worden daarom elke eerste mei speciaal onder de aandacht gebracht. Dit jaar zet de Rupelstreek hen extra in de bloemetjes met de Cultuurbiënnale Vuur!Werk die er plaatsvindt van 1 tot 3 mei 2009.

In 2004 (het jaar van Rijsel Culturele Hoofdstad) organiseerden een aantal organisaties een manifestatie rond de schouwen van Roubaix, les totems roubaisiens. De schouwen waren een aanleiding om respect en eer te betonen voor de textielarbeiders van de stad. Dit evenement kreeg zoveel weerklank dat men besloot om jaarlijks op 1 mei via de fabrieksschouwen hulde te brengen aan de arbeid van mannen en vrouwen uit het verleden. Op 1 mei 2007 werden activiteiten georganiseerd rond de schouwen van Fourmies (de oude spinnerij Prouvost-Masurel, symbool van het Ecomusée de l’Avesnois), in Mortagne du Nord (oude steenbakkerij) en in Belle (textielfabriek Hié). In 2008 deed ook Vlaanderen mee, op initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie. De bedoeling is om telkens op 1 mei, rond de laatste fabrieksschouwen, volkse en feestelijke activiteiten te organiseren die een band leggen tussen geschiedenis en cultureel erfgoed, en tussen cultuur en kunst.

Tijdens het verlengde weekend van 1 tot 3 mei 2009 zullen opnieuw activiteiten georganiseerd worden rond fabrieksschouwen in Noord-Frankrijk (ditmaal in twee departementen, nl. Le Nord en de Pas de Calais), in Vlaanderen en voor het eerst ook in Catalonië (Mataró – een industriestad zo’n 40 km ten noorden van Barcelona).

In Vlaanderen ligt dit jaar de nadruk op de Rupelstreek. 3 locaties fungeren er als decor voor BeSCHOUWingen, een driedaags cultuurproject dat dit jaar samenvalt met de Cultuurbiënnale Vuur!Werk.

Op 1 mei vindt op het bedrijvenpark Hoek 76 in Boom om 20 uur een openluchtconcert plaats met de Koninklijke Harmonie St.-Cecilia en sopraan Annelies Meskens, gevolgd door een lichtshow op de schouw.

Op 2 mei vindt vanaf 21 uur een openluchtevenement plaats voor liefhebbers van videokunst en loungemuziek op het fabrieksterrein van Wienerberger, Nieuwstraat 44 in Rumst. Kunst in Huis presenteert er de 12 finalisten van Digikunst. Om 22 uur volgt een Loungeparty met DJ Steve Duteuil gecombineerd met beeldprojecties van Veejay Wim Wouters en een lichtshow op de fabrieksschoorsteen van Wienerberger.

Op 3 mei vindt vanaf 11 tot 22 uur een familie-evenement plaats aan Site Frateur en aan het Bezoekerscentrum EMABB in Noeveren (Boom). Er is voor elk wat wils: optredens van Berline (steenbakkersverhalen), Harrandre (Rupelstreekliederen), Hombres Amplificados (blues) en Rebecca Stradiot (poëzie en proza met een vleugje humor en accordeon). Filmvoorstellingen: De ‘Klinkaert’ en ‘Het Hellegat’, een lichtshow op de schouw van steenbakkerij Lauwers, rondleidingen op de steenbakkerijsites…

Maar ook in Aalst, Gent en Zwevegem vinden activiteiten plaats. In Aalst organiseert men een raamtentoonstelling over de verdwenen en de nog bestaande fabrieksschouwen. In Gent wordt een wandelcircuit langs de schouwen uitgezet en in Zwevegem kan je op 1 mei de oude elektrische centrale met zijn indrukwekkende schouwen bezoeken.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Evenementen.