Behoud van textiel in erfgoedcollecties

Op zaterdag 28 april organiseert de provincie Oost-Vlaanderen in Ename een vormingsdag over het behoud van textiel in de erfgoedcollecties van heemkundige kringen en kerkfabrieken. De studiedag wil het inzicht, de kennis en de praktische vaardigheden verhogen bij hen die instaan voor het behoud van objecten uit textiel in collecties. De deelnemers krijgen praktische tips met betrekking tot het bewaren en in goede conditie houden van hun erfgoed vervaardigd uit textiel.

De meeste musea hebben voorwerpen uit textiel in hun collectie, zoals tapijten, vlaggen, doeken, kledingstukken en accessoires. Wanneer we deze stukken op lange termijn willen bewaren, moeten we ervoor zorgen dat ze goed worden behandeld. Factoren zoals de tijd, mensenhanden, ongedierte en het klimaat kunnen er namelijk voor zorgen dat het textiel slijt, verzwakt, verbleekt, scheurt, …

Tijdens deze studiedag in het nieuwe Erfgoedcentrum in Ename wordt ingegaan op het behoud en beheer van textielcollecties. Er wordt duiding gegeven bij de verschillende types textiel en praktische tips over onder meer het manipuleren, opbergen en tentoonstellen van textiel. De deelnemers zullen ook ter plekke met een aantal objecten als voorbeeld aan de slag gaan.

Je vindt alle praktische informatie over deze studiedag op www.oost-vlaanderen.be.

Foto: © Nele Bogaert

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Vorming.