Bart Vosters uit Arendonk is Ambassadeur Heemkunde Vandaag 2018

Tijdens Heemkunde Actueel, de jaarlijkse studiedag van Heemkunde Vlaanderen, werd voor de vijfde keer de titel Ambassadeur Heemkunde Vandaag uitgereikt. De winnaar is Bart Vosters, een supervrijwilliger en voorzitter van de heemkundige kring Als Ice Can van Arendonk, die via het Heemhuis 2.0 diverse nieuwe initiatieven heeft opgestart en oude continueert.

‘Met de titel van Ambassadeur willen we innovatieve methodes, originele projecten, inspirerende ideeën, maar ook begeesterende figuren of verenigingen uit het heemkundig veld in de kijker plaatsen’, zegt Fons Dierickx, voorzitter van Heemkunde Vlaanderen.

Heemhuis 2.0

Vaak komt het aan op trekkers die diverse trajecten animeren, volop stuwend blijven gaan rond diverse heemkundige thema’s en trajecten, en kringen mee op sleeptouw nemen. In Arendonk is zo’n supervrijwilliger aan de slag: Bart Vosters. Diverse nieuwe initiatieven werden opgestart en oude gecontinueerd en dit alles wordt momenteel geconsolideerd in een zogenaamd Heemhuis Arendonk 2.0.

De wijze waarop dit wordt aangepakt getuigt van een toekomstgerichte visie die innovatie en duurzaamheid nastreeft en als een voorbeeld kan gelden voor heel wat heemkundige kringen. Hij zet heemkunde volop in het nu door met een bewonderenswaardige vanzelfsprekendheid gebruik te maken van hedendaagse media en middelen als crowdfunding, maar ook van thema’s en insteken uit het leven vandaag. Hij is niet vies van woorden als marketing en toerisme en weet die kwaliteitsvol in te zetten. Dit alles met ‘open’ als codewoord opdat niet enkel publiek maar ook andere verengingen kunnen meegenieten.

Moderne en frisse heemkunde

Gedrevenheid, passie, betrokkenheid, overtuiging en buiten de lijntjes kleuren zijn vijf kernzaken die symbool staan voor Barts project. Hij koppelt deze aan een duidelijke visie en een gedragen en realistisch masterplan, dat voldoet aan de nieuwste inzichten van een heemkundige werking. Hij vertegenwoordigt een moderne en frisse heemkunde, wars van het stoffige en naar binnen gekeerde imago.

Ter gelegenheid van de uitreiking werd ook een promotiefilmpje gemaakt over Bart Vosters en de heemkundige kring Als Ice Can van Arendonk:

Geplaatst in Evenementen.