Anoxiekamer is nieuw wapen voor het behoud van erfgoed

Eind april 2014 werd in het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename de eerste anoxiekamer in Vlaanderen voorgesteld. Via een anoxiebehandeling kan men ongedierte, zoals kleermot of houtworm, bestrijden zodat ze niet langer ons erfgoed bedreigen.

Ongedierte bevindt zich niet altijd op gemakkelijk te bereiken plaatsen. Zo richten de larven van houtworm jarenlang schade aan in het hout. Wanneer we gaatjes vinden aan het oppervlak is de houtworm al vertrokken en het kwaad geschied. Nieuwe eitjes kunnen bovendien op elk moment het begin betekenen van nieuwe schade.

In een anoxiekamer worden voorwerpen in hout, textiel, papier,… gedurende drie weken in een hermetisch afgesloten ruimte geplaatst. Het zuurstofgehalte wordt verminderd door het toevoegen van stikstofgas. Op die manier sterft het ongedierte en vermijdt men bijkomende schade aan het erfgoed. Belangrijk is ook op te merken dat het stikstofgas zelf niet beschadigend is voor het object.

Wie als lokale erfgoedzorger met insecten te maken krijgt kan kleine objecten thuis ook luchtdicht verpakken en in de diepvriezer stoppen. Dit is echter niet zonder risico, informeer je goed over hoe je dit moet aanpakken. Voor grotere objecten moet je professionele hulp zoeken.

Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen biedt nu, voor de collectiehouders in haar provincie, een behandeling in de anoxiekamer aan in ruil voor een kleine onkostenvergoeding.

Meer informatie over houtworm vind je in dit artikel.

Meer informatie over de anoxiekamer vind je op de website van de provincie.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Ondersteuning.