Aan de slag met archief en documentatie

Archief- en documentatiebeheer voor de lokale erfgoedhouder

Dit voorjaar organiseert Heemkunde Vlaanderen opnieuw ‘Aan de slag met archief en documentatie. Cursusreeks over archief- en documentatiebeheer voor de lokale erfgoedhouder’. De reeks, die bestaat uit zes avonden rond een bepaald thema, vindt plaats in Westerlo.

De cursus is er voor iedereen met een collectie lokaal erfgoed (lokale musea, documentatiecentra, heemkringen of andere erfgoedverenigingen, particulieren met erfgoedcollecties…). Geïnteresseerden kunnen inschrijven voor de volledige cursusreeks, of voor een of meerdere lessen, via het inschrijvingsformulier onderaan deze pagina.

Cursus 1: Over het waarom van de collectie (14 maart 2018)

Spreker: Hendrik Vandeginste (Heemkunde Vlaanderen)

Wie een collectie archief of documentatie heeft, staat er niet altijd bij stil dat hij/zij keuzes maakt. Niettemin bepalen die keuzes in grote mate wat we verzamelen. Tijdens deze cursusavond staan we stil bij zaken die ons veel tijd en energie kosten. We kijken naar hoe we onze collectie verwerven en wat misschien beter niet meer gebeurd.

Cursus 2: Inleiding tot beheer en ontsluiting van archief en documentatie (21 maart 2018)

Spreker: Hendrik Vandeginste (Heemkunde Vlaanderen)

In deze les wordt dieper ingegaan op het specifieke karakter van archief in de collectie. Zo leer je er wat het verschil is tussen archief en documentatie. Je krijgt er ook uitleg over hoe je aan een inventaris begint, wat het verschil is met een verzamelbeschrijving en hoe je onderzoekers de weg naar jouw archief of collectie toont.

Cursus 3: Duurzaam digitaliseren. Principes en strategieën (28 maart 2018)

Spreker: Rony Vissers (PACKED Expertisecentrum Digitaal Erfgoed)

Heel wat erfgoedverenigingen en erfgoedvrijwilligers zijn geïnteresseerd in het digitaliseren en online publiceren van hun documentaire collectie. Maar hoe begin je daaraan? Er wordt een beknopte introductie gegeven in hoe je je documenten het best kunt organiseren en digitaliseren. Vervolgens zien we ook hoe je de digitale bestanden kunt archiveren en ontsluiten. Hierbij komt ook de technische kant aan bod. Een basiskennis in het gebruik van een computer is vereist.

Cursus 4: Duurzaam digitaliseren. Praktijk (18 april 2018)

Spreker: Rony Vissers (PACKED Expertisecentrum Digitaal Erfgoed)

In deze cursus ligt de nadruk op het toepassen van een beter beheer van digitale gegevens. Je krijgt een oplossing die aansluit bij de werking van een lokale erfgoedorganisatie. Op deze manier wil de cursus de opgedane kennis ook in de eigen praktijk vertaald zien. Om de interactie te bewaken, is deze cursus beperkt in aantal organisaties en aantal deelnemers. Een basiskennis in het gebruik van een computer is vereist.

Cursus 5: Bewaring van archief en documentatie (25 april 2018)

Spreker: Anne-Cathérine Olbrechts (FARO)

Als erfgoedhouder probeer je een collectie zo goed en zo lang mogelijk te bewaren. Jammer genoeg zijn er heel wat factoren die schade kunnen berokkenen. Denk maar aan vocht, insecten, schimmels, wateroverlast of brand. Bovendien zijn sommige materialen van zichzelf onstabiel en verouderen snel. Hoe beperk je zoveel mogelijk het risico op schade aan je collectie? Hoe pas je richtlijnen over bewaring van papier, foto’s en films toe in de alledaagse praktijk, waar de centen beperkt zijn? En wat doe je als je toch problemen tegenkomt?

Cursus 6: Wetgeving en subsidieregeling (2 mei 2018)

Sprekers: Evelien Jonckheere (Heemkunde Vlaanderen) en Hendrik Vandeginste (Heemkunde Vlaanderen)

De juridische kant van het archiefbeheer is voor vele erfgoedvrijwilligers een grote onbekende. Over archieven en documentatie bestaat een web aan wettelijke regels en specifieke reglementen. Steeds vaker heeft men het over selectie. Maar welke documenten mag of moet je (niet) bijhouden? In deze cursus is er ook aandacht voor subsidieregelingen en mogelijke subsidiekanalen met concrete tips over het aanvragen van subsidies.

Voor wie is de cursus?

De cursus is er voor iedereen met een collectie lokaal erfgoed (lokale musea, lokale documentatiecentra, heemkringen of andere erfgoedverenigingen, particulieren met erfgoedcollecties).

Data en locatie

De cursusreeks wordt georganiseerd in het Streekmuseum van de Zuiderkempen, Sint-Michielsstraat 2, 2260, Oevel-Westerlo. De cursussen vinden plaats van 18u30 tot 21u30.

Voor cursus 4 wordt de groep gesplitst in twee gelijke delen. ‘s Avonds is de sessie op de gewone uren van 18u30 tot 21u30. In de namiddag is er een bijkomende sessie van 14u tot 17u. Deelnemers dienen een keuze te maken. Bij voorkeur kiezen deelnemers van dezelfde organisatie voor dezelfde sessie.

Voor cursus 4 is deelname aan cursus 3 verplicht.

• Sessie 1: woensdag 14 maart 2018
  • Sessie 2: woensdag 21 maart 2018
  • Sessie 3: woensdag 28 maart 2018
  • Sessie 4: woensdag 18 april 2018
  • Sessie 5: woensdag 25 april 2018
  • Sessie 6: woensdag 2 mei 2018

FARO, PACKED, Heemkring Ansfried Westerlo en Heemkunde Vlaanderen

Inschrijven

Deelnemen kost 20 euro voor de volledige reeks of 5 euro per les. Tijdens de workshops ontvang je cursusmateriaal en een drankje. Het inschrijvingsgeld moet worden overgeschreven op IBAN BE79 0682 2185 9033, BIC: GKCCBEBB met als vermelding ‘Aan de slag met archief en documentatie + naam deelnemer’.

Aantal deelnemers

Namen deelnemers (indien meerdere deelnemers)

E-mailadressen deelnemers (indien meerdere deelnemers)

Schrijft in voor

Volledige reeks
Sessie 1 (14 maart)
Sessie 2 (21 maart)
Sessie 3 (28 maart)
Sessie 4 (18 april)
Sessie 5 (25 april)
Sessie 6 (2 mei)

Opmerkingen (wens je bijvoorbeeld een factuur?)

Kruis dit vakje aan als je de maandelijkse e-nieuwsbrief van Heemkunde Vlaanderen wenst te ontvangen.

Voor meer informatie kan je terecht bij Hendrik Vandeginste via hendrik.vandeginste@heemkunde-vlaanderen.be of op 015/20.51.74.

Geplaatst in Vorming.