Activiteit in de kijker: De dodendraad in Baarle-Hertog

In kader van het project ‘Wereldoorlog I in onze grensregio’ heeft de heemkundige kring Amalia van Solms in Baarle-Hertog een gedeelte van de dodendraad gereconstrueerd.

De dodendraad was de elektrische versperring die tijdens de Eerste Wereldoorlog de grens tussen België en Nederland vormde. Het door Duitsland bezette België werd daardoor hermetische afgesloten van het neutrale Nederland. Deze versperring heeft een groot aantal slachtoffer geëist: veel vluchtelingen die toch de grens probeerden over te steken werden geëlektrocuteerd of neergeschoten. Dit verklaart de benaming ‘dodendraad’. Deze donkere geschiedenis wordt ook verteld in het recent verschenen boek ‘Hoogspanning aan de Belgisch-Nederlandse grens’.

Langs deze voormalige grens tussen bezet en vrij gebied werd er in en rond Baarle een recreatieve fietsroute en twee wandelingen uitgestippeld. De fietsroute, die 38km lang is, kreeg de toepasselijke naam ‘de Dodendraadroute’. De twee wandeltrajecten lopen in Zondereigen en in het centrum van Baarle. Al wandelend en fietsend passeert men de meest markante plaatsen uit de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Verschillende informatieborden en reconstructies langs het parcours doen het verleden herleven.

Sinds het begin van deze zomer zijn deze fiets- en wandelroutes weer enkele bijzondere locaties rijker. Want er werden twee schildwachthuisjes (een Duits en een Nederlands) en een volledig schakelhuis gereconstrueerd en langs het parcours opgesteld. Opmerkelijk, want het is de eerste keer dat er een complete reconstructie van een Duits schakelhuis met wachtlokaal werd nagebouwd.

Nog opmerkelijker is dat er voor deze reconstructies een beroep werd gedaan op de laatstejaarsleerlingen van de afdeling Hout van het Vrij Instituut voor Technisch Onderwijs (VITO) in Hoogstraten. Doorheen het hele schooljaar werd er getimmerd en gemonteerd, zodat men op de opendeurdag van de school trots het eindresultaat aan het publiek kon voorstellen. Sinds juni staan het schakelhuis en de wachthuisjes nu ook op zijn definitieve plek langs het parcours. Deze samenwerking tussen de heemkundige kring en de leerlingen zorgde voor een resultaat dat absoluut gezien mag zijn.

Meer informatie over de reconstructie van de dodendraad, de schildwachthuisjes en het schakelhuis vind je op www.amaliavansolms.org of www.dodendraad.org. Ook het boek kan besteld worden via de site.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Activiteit in de kijker.