Achter de muziek aan

Op donderdag 9 december organiseert Resonant, Centrum voor muzikaal erfgoed in Vlaanderen de Dag van het muzikaal erfgoed. De studienamiddag vindt plaats in de Bibliotheek Permeke in Antwerpen. Op deze dag voorziet Resonant voor drie verschillende doelgroepen telkens een specifiek traject.

Elk van deze trajecten wordt gevolgd door de voorstelling door Resonant en het Nederlands Muziek Instituut van de publicatie Achter de muziek aan, muzikaal erfgoed in Vlaanderen en Nederland. Deze publicatie bundelt voor het eerst de voornaamste visies op muzikaal erfgoed en het muzikaal erfgoedbeleid in Vlaanderen en Nederland. De behandelde thema’s omvatten o.m. aspecten van het roerend en immaterieel muzikaal erfgoed, de bewaarplaatsen, ontsluiting, conservatie en valorisatie.

In 34 bijdragen krijgt de lezer een overzicht van de actuele visies op muzikaal erfgoed en worden overeenkomsten en verschillen tussen Vlaanderen en Nederland in de zorg voor dat erfgoed besproken. Bovendien bundelt het boek in een toegankelijk taal de basisprincipes van de disciplines die het fundament vormen voor een duurzame omgang met muzikaal erfgoed: de archivistiek, museologie, bibliotheekwetenschappen en musicologie. Tegelijk werpt ‘Achter de muziek aan’ een blik op de toekomst om iedereen, van professionele organisatie tot particuliere liefhebber, te inspireren tot een dynamische omgang met de sporen van ons muzikale verleden.

De studiedag muzikaal erfgoed vindt plaats op donderdag 9 december van 13u30-17u30 in de Bibliotheek Permeke (De Coninckplein, 2060 Antwerpen). Deelname aan de studiedag is gratis. Aanmelden is wel noodzakelijk en kan door te mailen naar gertjan.debie@resonant.be.

www.muzikaalerfgoed.be

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Publicaties.