Werkgroep ‘Jeugdbewegingen en erfgoed’

Jeugdbewegingen hebben belangrijk erfgoed opgebouwd. Nergens ter wereld zijn jeugdbewegingen zo populair als in Vlaanderen. Het zit in onze cultuur ingebakken. In bijna elke Vlaamse gemeente moet er wel een of andere jeugdbeweging opgericht en actief (geweest) zijn. Net daarom zijn jeugdbewegingen een fantastische bron voor lokale geschiedenis en volwaardig cultureel erfgoed. Het is dus de moeite waard alle zaken rond jeugdbewegingen zoals liederen, muziek, rituelen, tradities, spelen, verhalen, speelterreinen, kapelletjes, etc… te verzamelen, te bewaren, te registreren, te valoriseren, te bestuderen en te ontsluiten.gilbert d'haen_002

Op algemene vraag bundelt Heemkunde Vlaanderen sinds kort de krachten met de nationale jeugdbewegingen. We helpen Vlaamse jeugdgroepen hun geschiedenis te (her)ontdekken en hun erfgoed correct te beheren en te ontsluiten.
Ben je dus op onderzoek naar de geschiedenis van je lokale jeugdgroep? Wil jullie jeugdbeweging een jubileum organiseren en weet je niet hoe er aan te beginnen? Wil je graag een archief aanleggen zodat de volgende generatie jullie verwezenlijkingen ook nog kent? Of heeft de vorige generatie er net een zootje van gemaakt en willen jullie beter doen? Kijk dan zeker eens naar de volgende hulpmiddelen:

Brochure Jeugdbewegingen en Erfgoed

In de nasleep van het project ‘Chiro Retro’ (2007-2010) ontstond een handige brochure. De handleiding ‘Jeugdbewegingen en erfgoed’ , gericht op alle Vlaamse jeugdbewegingen, bevat niet alleen de geschiedenis van de jeugdbewegingen in Vlaanderen, maar illustreert ook hoe lokale groepen hun eigen verhaal kunnen achterhalen en schrijven. Deze brochure gaat over archivering, mondelinge geschiedenis en de ontsluiting van het erfgoed van jeugdbewegingen, bijvoorbeeld naar aanleiding van een jubileum. Een aanrader dus voor al wie de historiek van zijn lokale groep wil onderzoeken!

Artikel ‘Heemkunde en Jeugdbewegingen’

In ons tijdschrift ‘Bladwijzer’ verscheen het artikel “Heemkunde en Jeugdbewegingen”, boordevol goede voorbeelden. Laat je dus inspireren en klik op de link.

Verslag Heemkunde Actueel II

Op 17 november 2012 organiseerde Heemkunde Vlaanderen de studiedag Heemkunde Actueel II. In één van de workshops, ‘heemkunde en jeugdbewegingen’ kregen de deelnemers een aantal tips, adviezen en methodes voor een geslaagde samenwerking tussen heemkringen en jeugdbewegingen. Hoe het (niet) moet: je leest het in het verslag van deze workshop.

Hulp nodig?

Naast deze hulpmiddelen staat Heemkunde Vlaanderen paraat om vragen te beantwoorden en gepaste begeleiding aan te bieden. Aarzel dus niet en contacteer ons via consulenten@heemkunde-vlaanderen.be of via het nummer 015/20.51.74.

De meeste jeugdbewegingskoepels hebben op hun website ook een ‘geschiedenis’-luik staan. Klik dus zeker ook eens door.

Print Friendly, PDF & Email