Aan de slag met archief en documentatie

Dit najaar organiseert Heemkunde Vlaanderen twee maal de vorming ‘Aan de slag met archief en documentatie. Cursusreeks over archief- en documentatiebeheer voor de lokale erfgoedhouder’. De lessenreeks, die telkens bestaat uit vijf avonden rond een bepaald thema, zal dit jaar plaatsvinden in Aartselaar (prov. Antwerpen) en Alsemberg (Beersel – prov. Vlaams-Brabant).

De cursus is er voor iedereen met een collectie lokaal erfgoed (lokale musea, documentatiecentra, heemkringen of andere erfgoedverenigingen, particulieren met erfgoedcollecties…). Geïnteresseerden kunnen inschrijven voor de volledige lessenreeks, of voor één of meerdere lessen.

Cursus 1. Inleiding tot archief- en documentatiebeheer en ontsluiting van je collectie
Michel Vermote ( Bestuurslid AMSAB met als specialisatie Archiefbank Vlaanderen), Godfried Kwanten (Afdelingshoofd Archief KADOC-K.U.Leuven) en Katrien Weyns (Archivaris-consulent Archiefbank Vlaanderen)

In de eerste cursus word je binnengeleid in de wereld van archief- en documentatiebeheer. Wat is het verschil tussen archief en documentatie? Hoe begin je aan een inventarisatie? Mag je bepaalde documenten weggooien? Hoe en waarom gebruik ik Archiefbank Vlaanderen? Op deze vragen en nog vele andere, krijg je in deze cursus een antwoord.

Cursus 2. Collectiebeheer
Dirk Van Duyse (Adjunct-bibliothecaris Erfgoedbibliotheek Conscience)

Wie archief of documentatie bezit, beseft ten volle dat daarin veel tijd en energie geïnvesteerd moet worden. Een efficiënt beheer ervan kan je veel vooruit helpen. Welke documenten ga je verzamelen? Hoe maak je een catalogus van je bibliotheek? Wat doe je met een schenking? Waar moet je rekening mee houden als de collectie opengesteld wordt voor publiek? Ben jij bezig met het beheren van je collectie maar weet je niet zeker hoe dit aan te pakken, dan helpt Dirk Van Duyse je op weg.

Cursus 3. Bewaring van archief en documentatie
Leon Smets (Stafmedewerker FARO, specialisatie behoud en beheer met als aandachtsgebied de materiële zorg voor ons erfgoed)

Als erfgoedhouder probeer je een collectie zo goed en zo lang mogelijk te bewaren. Jammer genoeg zijn er heel wat factoren die schade kunnen berokkenen. Denk maar aan insecten, schimmels of brand. Hoe beperk je zoveel mogelijk het risico tot schade aan je collectie? Wat doe je bij waterschade? Waarop moet je letten als je foto’s bewaart? Wat is de optimale temperatuur en vochtigheidsgraad? Deze cursus biedt je een praktische handleiding bij al je bewaringsproblemen.

Cursus 4. Digitalisering en het opzetten van een beeldbank
Tijl Vereenooghe (Consulent Heemkunde Vlaanderen)

Heel wat erfgoedverenigingen en erfgoedvrijwilligers zijn geïnteresseerd in digitalisering van hun documentaire collectie. Maar hoe begin je aan zo’n digitaliseringsproject? Welke apparatuur heb je nodig? Hoe sla je het best digitale bestanden op. Hoe moet je foto’s scannen? Kan jij wat hulp gebruiken bij het digitaliseren van je collectie, dan is deze cursus iets voor jou.

Cursus 5. Wetgeving en subsidieregeling
Herman Van Isterdael (Hoofd van de afdeling Vlaams-Brabant Rijksarchief te Leuven) en Elke Verhoeven (Consulent Heemkunde Vlaanderen)

Rond archieven en documentatie bestaat er een web aan wettelijke regels en specifieke reglementen. De juridische kant van het archiefbeheer is voor vele erfgoedvrijwilligers een grote onbekende. Welke documenten mag je bijhouden? Wanneer moet je rekening houden met auteursrecht? Er is een nieuwe archiefwet maar wat is daar nu belangrijk aan? In deze cursus is ook aandacht voor subsidieregelingen en mogelijke subsidiekanalen. Hoe maak je een subsidiedossier op? Waar kan je terecht voor specifieke ondersteuning?

Praktisch: de cursussen zijn gepland op een avond in de week van 19u tot 22u. Tussenin is een pauze met een drankje voorzien.

Heemkundige kring Aartselaar, Carillolei 3, 2630 Aartselaar:

– Cursus 1: dinsdag 10 november 2009
– Cursus 2: dinsdag 24 november 2009
– Cursus 3: dinsdag 8 december 2009
– Cursus 4: woensdag 16 december 2009
– Cursus 5: dinsdag 12 januari 2010

Heemkundig Genootschap “van Witthem” Beersel, Parochiecentrum ‘De Moriaan’, Witteweg 20, 1652 Alsemberg:

– Cursus 1: vrijdag 13 november 2009
– Cursus 2: maandag 23 november 2009
– Cursus 3: donderdag 3 december 2009
– Cursus 4: donderdag 17 december 2009
– Cursus 5: donderdag 14 januari 2010

Inschrijven kan via onderstaand inschrijvingsformulier. Voor meer informatie kan je terecht bij Elke Verhoeven: elke.verhoeven@heemkunde-vlaanderen.be (tel: 015/20 51 74). Deelnemen kost 8 euro per cursus of 20 euro voor de volledige reeks. Inschrijven is verplicht. Bij het inschrijvingsgeld hoort cursusmateriaal en de publicatie ‘Aan de slag met archieven en documentatie. Handleiding voor de lokale erfgoedhouder.’ Na bevestiging van uw inschrijving mag je het totale bedrag overschrijven op 068-2218590-33 met als vermelding ‘Vorming archief en documentatie’.

Download de wegbeschrijving naar de cursuslocaties in Aartselaar en Alsemberg (.doc)

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Vorming.