Aan de slag met archief en documentatie: nieuwe reeks

Dit najaar organiseert Heemkunde Vlaanderen opnieuw de vormingsreeks ‘Aan de slag met archief en documentatie. Cursusreeks over archief- en documentatiebeheer voor de lokale erfgoedhouder’. De lessenreeks, die bestaat uit vijf/zes avonden rond een bepaald thema, vindt plaats in Overpelt.

De cursus is er voor iedereen met een collectie lokaal erfgoed (lokale musea, documentatiecentra, heemkringen of andere erfgoedverenigingen, particulieren met erfgoedcollecties…). Geïnteresseerden kunnen inschrijven voor de volledige lessenreeks, of voor één of meerdere lessen.

Cursus 1. Inleiding tot archief- en documentatiebeheer en ontsluiting van je collectie

Carine Goossens (Gemeentearchivaris Beveren, archivaris Archief de Bergeyck, bestuurslid van de Hertogelijke Heemkundige Kring Het land van Beveren vzw)

In de eerste cursus word je binnengeleid in de wereld van archief- en documentatiebeheer. Wat is het verschil tussen archief en documentatie? Hoe begin je aan een inventarisatie? Mag je bepaalde documenten weggooien? Op deze vragen en nog vele andere, krijg je in deze cursus een antwoord.

Cursus 2. Collectiebeheer

Dirk Van Duyse (Adjunct-bibliothecaris Erfgoedbibliotheek Conscience)

Wie archief of documentatie bezit, beseft ten volle dat daarin veel tijd en energie geïnvesteerd moet worden. Een efficiënt beheer ervan kan je veel vooruit helpen. Welke documenten ga je verzamelen? Hoe maak je een catalogus van je bibliotheek. Wat doe je met een schenking? Waar moet je rekening mee houden als de collectie opengesteld wordt voor het publiek? Ben je bezig met het beheren van je collectie maar weet je niet zeker hoe dit aan te pakken, dan helpt deze cursus, aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden, je op weg.

logo faroCursus 3. Bewaring van archief en documentatie

Leon Smets (Stafmedewerker FARO, specialisatie behoud en beheer met als aandachtsgebied de materiële zorg voor ons erfgoed)

Als erfgoedhouder probeer je een collectie zo goed en zo lang mogelijk te bewaren. Jammer genoeg zijn er heel wat factoren die schade kunnen berokkenen. Denk maar aan insecten, schimmels of brand. Hoe beperk je zoveel mogelijk het risico tot schade aan je collectie? Wat doe je bij waterschade? Waarop moet je letten als je foto’s bewaart? Wat is de optimale temperatuur en vochtigheidsgraad? Deze cursus biedt je een praktische handleiding bij al je bewaringsproblemen.

logo faroCursus 4. Digitalisering en het opzetten van een beeldbank (deel 1 en deel 2)

Tijl Vereenooghe (Heemkunde Vlaanderen) en Jeroen Poppe (FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed)

Heel wat erfgoedverenigingen en erfgoedvrijwilligers zijn geïnteresseerd in digitalisering van hun documentaire collectie. Maar hoe begin je aan zo’n digitaliseringsproject? Welke apparatuur heb je nodig? Hoe sla je het best digitale bestanden op? Hoe moet je foto’s scannen? Kan je wat hulp gebruiken bij het digitaliseren van je collectie, dan is de basiscursus iets voor jou. Ben je al thuis in de wereld van het digitaliseren en heb je behoefte aan meer gespecialiseerde informatie (kleurprofielen, soorten scanners, digitaliseren van geluid…), schrijf je dan in voor de cursus voor gevorderden.

Cursus 5. Wetgeving en subsidieregeling

Herman Van Isterdael (Hoofd van de afdeling Vlaams-Brabant Rijksarchief te Leuven) en Daphné Maes (Consulent Heemkunde Vlaanderen)

Rond archieven en documentatie bestaat er een web aan wettelijke regels en specifieke reglementen. De juridische kant van het archiefbeheer is voor vele erfgoedvrijwilligers een grote onbekende. Welke documenten mag je bijhouden? Wanneer moet je rekening houden met auteursrecht? Er is een nieuwe archiefwet maar wat is daar nu belangrijk aan? In deze cursus is er ook aandacht voor subsidieregelingen en mogelijke subsidiekanalen.

Praktisch:

de cursussen vinden plaats op zes avonden, telkens van 19u30 tot 22u30. De cursusreeks wordt georganiseerd in het Cultureel Centrum Palethe, Jeugdlaan 2, 3900 Overpelt. In samenwerking met het Genootschap voor Geschiedenis en Volkskunde Overpelt.

Cursus 1: ma 4 oktober 2010
Cursus 2: woe 13 oktober2010
Cursus 3: ma 18 oktober 2010
Cursus 4 (deel 1): ma 25 oktober 2010
Cursus 4 (deel 2): ma 8 november 2010
Cursus 5: ma 15 november 2010

Voor meer informatie kan je terecht bij Elke Verhoeven: elke.verhoeven@heemkunde-vlaanderen.be (tel: 015/20 51 74). Deelnemen kost 8 euro per cursus of 20 euro voor de volledige reeks. Inschrijven is verplicht en kan via onderstaand registratieformulier. Bij het inschrijvingsgeld hoort cursusmateriaal en de publicatie ‘Aan de slag met archieven en documentatie. Handleiding voor de lokale erfgoedhouder.’ Na bevestiging van uw inschrijving mag je het totale bedrag overschrijven op 068-2218590-33 met als vermelding ‘Vorming archief en documentatie’.

Inschrijven

Bij problemen met het formulier, kan je ook gewoon een mailtje sturen naar elke.verhoeven@heemkunde-vlaanderen.be.

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Vorming.