Aan de slag met archief en documentatie: nieuwe reeks

Dit najaar organiseert Heemkunde Vlaanderen opnieuw de vormingsreeks ‘Aan de slag met archief en documentatie. Cursusreeks over archief- en documentatiebeheer voor de lokale erfgoedhouder’. De lessenreeks, die bestaat uit vijf/zes avonden rond een bepaald thema, vindt plaats in Zelem (Halen).

De cursus is er voor iedereen met een collectie lokaal erfgoed (lokale musea, documentatiecentra, heemkringen of andere erfgoedverenigingen, particulieren met erfgoedcollecties…). Geïnteresseerden kunnen inschrijven voor de volledige lessenreeks, of voor één of meerdere lessen.

Cursus 1. Inleiding tot archief- en documentatiebeheer en ontsluiting van je collectie

Spreker: Carine Goossens (Gemeentearchivaris Beveren, archivaris de Bergeyck, bestuurslid van de Hertogelijke Heemkundige Kring Het land van Beveren vzw)

In de eerste cursus wordt je binnengeleid in de wereld van archief- en documentatiebeheer. Wat is het verschil tussen archief en documentatie? Hoe begin je aan een inventarisatie? Mag je bepaalde documenten weggooien? Op deze vragen en nog vele anderen, krijg je hier een antwoord.

Cursus 2. Collectiebeheer

Spreker: Dirk Van Duyse (Adjunct-bibliothecaris Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience)

Wie een archief of documentatie bezit, beseft ten volle dat daarin veel tijd en energie geïnvesteerd moet worden. Een efficiënt beheer ervan kan je veel vooruit helpen. Hoe maak je een catalogus van je bibliotheek? Wat doe je met een schenking? Waar moet je rekening mee houden als de collectie opengesteld wordt voor het publiek? Aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden helpen we je op weg naar een degelijk beheer van je collectie.

Cursus 3. Bewaring van archief en documentatie

Spreker: Leen Breyne (Stafmedewerker FARO. Vlaams Steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, specialisatie behoud en beheer met als aandachtsgebied de materiële zorg voor ons erfgoed)

Als erfgoedhouder probeer je een collectie zo goed en zo lang mogelijk te bewaren. Jammer genoeg zijn er heel wat factoren die schade kunnen berokkenen. Denk maar aan insecten, schimmels of brand. Hoe beperk je zoveel mogelijk het risico op schade aan je collectie? Wat doe je bij waterschade? Waarop moet je letten als je foto’s bewaart? Wat is de optimale temperatuur en vochtigheidsgraad? Voor al je bewaringsproblemen willen we een praktische handleiding bieden.

Cursus 4. Digitalisering (deel 1: basis en deel 2: gevorderden)

Spreker: Jeroen Poppe (archivaris)

Heel wat erfgoedverenigingen en erfgoedvrijwilligers zijn geïnteresseerd in digitalisering van hun documentaire collectie. Maar hoe begin je aan zo’n digitaliseringsproject? Welke apparatuur heb je nodig? Hoe sla je het best digitale bestanden op? Hoe moet je foto’s scannen? Wie nog niet veel ervaring heeft met computers en digitalisering, schrijft best ook in voor de basiscursus (deel 1). We bespreken er bijvoorbeeld wat voor computer je nodig hebt om betrouwbaar informatie te bewaren en wat bestandsformaten en mappenstructuren zijn. Ook digitaal archiveren, auteursrecht en het publiceren op internet komen aan bod.

Ben je al thuis in de wereld van het digitaliseren en heb je behoefte aan meer gespecialiseerde informatie (kleurprofielen, soorten scanners, digitaliseren van geluid, …) dan kan je meteen voor het tweede deel inschrijven.

Cursus 5. Wetgeving en subsidieregeling

Sprekers: Herman van Isterdael (Rijksarchief Leuven) en Nele Provoost (Coördinator Heemkunde Vlaanderen)

Rond archieven en documentatie bestaat er een web aan wettelijke regels en specifieke reglementen. De juridische kant van het archiefbeheer is voor vele erfgoedvrijwilligers een grote onbekende. Welke documenten mag je bijhouden? Er is een nieuwe archiefwet, maar wat is daar nu belangrijk aan? In deze cursus is er ook aandacht voor subsidieregelingen en mogelijke subsidiekanalen met concrete tips over het aanvragen van subsidies.

Praktisch

De cursusreeks wordt georganiseerd in Zelem (Halen) in samenwerking met de Geschied- en Oudheidkundige kring Sint-Jansdal Zelem. De cursussen zullen plaatsvinden van 18u30 tot 21u30 in De Pastorie Zelem, Dorpsstraat 34, 3545 Zelem-Halen.

  • Cursus 1: donderdag 11 oktober 2012
  • Cursus 2: donderdag 18 oktober 2012
  • Cursus 3: donderdag 8 november 2012
  • Cursus 4 (deel 1): donderdag 15 november 2012
  • Cursus 4 (deel 2): donderdag 22 november 2012
  • Cursus 5: donderdag 29 november 2012

Voor meer informatie kan je terecht bij Hendrik Vandeginste: hendrik.vandeginste@heemkunde-vlaanderen.be of 015/20.51.74.

Deelnemen kost 5  euro per cursus of 20 euro voor de volledige reeks. Inschrijven is verplicht. Bij het inschrijvingsgeld hoort cursusmateriaal en de publicatie ‘Aan de slag met archief en documentatie. Handleiding voor de lokale erfgoedhouder’. Na bevestiging van je inschrijving mag je het totale bedrag overschrijven op IBAN BE79 0682 2185 9033; BIC GKCBEBB met als vermelding ‘Vorming archief en documentatie’.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

 

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Vorming.