Aan de slag met archief en documentatie. Handleiding voor de lokale erfgoedhouder

Er is nu een nieuwe brochure te koop voor iedereen die geïnteresseerd is in archief en documentatie. Daarin wordt op een eenvoudige manier uit de doeken gedaan hoe je het best omgaat met deze materie.

Archief en documentatie beheren is immers niet eenvoudig. Hoe moet je bijvoorbeeld archiefdocumenten inventariseren? Hoe maak je een catalogus van een bibliotheek? En wat is nu juist het verschil tussen archief en documentatie? Hoe bepaal je welke stukken in je collectie opneemt en welke niet? Welke temperatuur en vochtigheidsgraad zijn de beste bewaaromstandigheden voor papier? En hoe bewaar je best foto’s en videobanden? Het is misschien interessant om foto’s en video te digitaliseren, maar hoe pak je zoiets aan? Wat zegt ten slotte de wetgeving over de bewaring van archief en documentatie?

Voor een antwoord op al die vragen is er nu de brochure ‘Aan de slag met archief en documentatie. Handleiding voor de lokale erfgoedhouder’. In verschillende hoofdstukken worden alle belangrijke aspecten van archief- en documentatiebeheer behandeld: ontsluiting, terminologie, collectiebeheer, optimale bewaring van de documenten, digitalisering en wetgeving. De teksten zijn zo toegankelijk mogelijk geschreven, zodat je zonder enige voorkennis de brochure kunt doornemen. Na het lezen van de brochure ‘Aan de slag met archief en documentatie’ zal deze wereld geen enkel geheim meer voor jou hebben.

De brochure is ontstaan binnen het project Pro Memorie. Dit project wil iedereen helpen bij het beheer van zijn archief- en documentatiecollectie. Vooral de personen die interesse hebben voor volkscultuur behoren tot de doelgroep. Dit zijn heemkundigen, volkskundigen, genealogen of andere mensen die actief bezig zijn met het besturen van volkscultuur en het in stand houden ervan, zoals schuttersgilden of volksdansgroepen. Een ander hulpmiddel is de website www.helpdesklokaalerfgoed.be waar je handige informatie vindt en waar iedereen vragen kan stellen over archief en documentatie.

Je kan de brochure bestellen door contact op te nemen met Heemkunde Vlaanderen vzw, via info@heemkunde-vlaanderen.be en tel.: 015/20.51.74. De totale kostprijs, inclusief verzendingkosten, bedraagt € 17,50.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Publicaties.