30 jaar Ghanese feesten

Sinds 1982 groeit in Gent en Oost-Vlaanderen een Ghanese gemeenschap. Ondertussen is er een zichtbare groep Ghanezen in Gent. Welke feesten en rituelen vieren de Ghanezen hier? En hoe zijn die gebruiken veranderd onder invloed van de migratie en het samenleven in Gent? Tijdens de Gentse feesten loopt in café Trefpunt van 14 tot 23 juli 2012 een tentoonstelling over ’30 jaar Ghanese feesten’.

De tentoonstelling kadert in het project ‘Vogels die niet vliegen krijgen honger’. Dit project wil het geheugen van de Ghanese gemeenschap en de ontvangende Oost-Vlaamse en Gentse samenleving opfrissen door de geschiedenis van de gemeenschap en haar link met de regio te onderzoeken. Het project omvat o.a. literatuuronderzoek, mondelinge geschiedenis (afnemen van interviews), verzamelen van beeldmateriaal (foto’s, video’s, digitale filmpjes…), krantenartikels en egodocumenten. Het project wordt uitgevoerd door Ghanese en Belgische vrijwilligers. De werkgroepvergaderingen worden ondersteund door Heemkunde Vlaanderen en FZO-VL.

Van de verwelkoming van een pasgeboren baby tot de begrafenisrites: alle belangrijke stappen in het leven van de Ghanese gemeenschap in Gent en Oost-Vlaanderen komen aan bod op de tentoonstelling. Op de website www.ghanezeningent.be vind je extra informatie, beeldmateriaal en stukjes interview van getuigen over deze feesten en de rituelen.

Praktisch:
Van 14 tot 23 juli 2012
Café Trefpunt
Bij Sint-Jacobs 18
9000 Gent
Dagelijks open vanaf 17u, vrijdag vanaf 16u

www.ghanezeningent.be

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Tentoonstellingen.