30 jaar Academie voor de Streekgebonden Gastronomie

De Academie voor de Streekgebonden Gastronomie (ASG) viert in 2011 haar 30-jarig bestaan. Een overzichtstentoonstelling, die je nog tot 5 december gratis kunt bezoeken in Het Stadsmus in Hasselt, zet dit jubileum in de verf. Op maandag 21 november organiseert de ASG een interessant symposium over ‘streekgebonden gastronomie en food communication’.

Sinds 1981 zet de ASG zich in om gastronomische producten, bereidingen en gebruiksvoorwerpen als onderdeel van ons erfgoed te inventariseren, te bestuderen, te verklaren, te ontwikkelen en te promoten. Hierbij richt de vereniging zich vooral op de streekgastronomie in Vlaanderen, Nederland en Frans-Vlaanderen. De ASG verleent jaarlijks ook een aantal oorkondes; zo wordt bijvoorbeeld samen met Heemkunde Vlaanderen het Joachim Beuckelaer-eremerk uitgereikt aan iemand die zich inzet voor de Vlaamse gastronomie en de streekgebonden traditie.

Onderzoek rond voedingsgeschiedenis, maar bijvoorbeeld ook rond de gastronomische vaktaal, maakt een wezenlijk onderdeel uit van de werking van de ASG. De academie kan voor haar onderzoek onder meer terugvallen op het eigen documentatiecentrum, dat gevestigd is in het Hasseltse stadsarchief. Deze ‘Bibliotheek van de Smaak’ telt intussen al meer dan 12.000 titels, van krantenknipsels tot naslagwerken, en wordt steeds verder uitgebouwd. Onderzoeksresultaten worden gepubliceerd in afzonderlijke publicaties en in het driemaandelijkse ASG-tijdschrift.

De tentoonstelling ’30 jaar Academie voor de Streekgebonden Gastronomie’ behandelt onder meer het ontstaan en de werking van de ASG, toont een selectie van ASG-publicaties, oude menukaarten, uitgereikte oorkondes en een aantal markante werken uit de ‘Bibliotheek van de Smaak’.

De tentoonstelling loopt tot 12 december 2011 in het Tuincafé van Het Stadsmus (Guido Gezellestraat 2, Hasselt). Open van dinsdag tot vrijdag 10 tot 17 uur, zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur. Toegang gratis. Meer info over het symposium op 21 november vind je op asg.be.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Tentoonstellingen.