240.000 deelnemers aan Erfgoeddag

Erfgoeddag 2011 was een groot succes. Dat meldt FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, de organisator van het evenement. Verspreid over heel Vlaanderen en Brussel namen gisteren zo’n 240.000 mensen deel aan om en bij de 600 gratis activiteiten.

Het thema van Erfgoeddag was dit jaar ‘Armoe troef’: talrijke musea, archieven en heemkundige kringen schonken de bezoekers inzicht in hoe armoede in onze geschiedenis werd beschreven en geregistreerd. Bijzonder aan deze editie was bovendien de deelname van de verenigingen waar armen het woord nemen. Hun inbreng onderstreepte ook hoe actueel de armoedeproblematiek vandaag nog is.

Erfgoeddag, een initiatief van FARO, i.s.m. onder meer de erfgoedgemeenschappen van Vlaanderen en Brussel, de erfgoedcellen, de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek-, Archief- en Documentatiewezen, Heemkunde Vlaanderen en het steunpunt voor lokaal cultuurbeleid LOCUS richt de schijnwerpers op het roerend en het immaterieel erfgoed. Centraal staan de omgang met en de zorg voor cultureel erfgoed. Meer informatie vind je op de website van Erfgoeddag.

Beluister ook de reportage van Katharina Smets in het radioprogramma Espresso (Klara) over Erfgoeddag 2011 of neem een kijkje op deredactie.be voor nog meer reportages.

Volgend jaar zal Erfgoeddag plaatsvinden op zondag 22 april 2012. Deze 12de editie zal in het teken staan van het thema ‘helden’.

Foto: aan de Leugenbarak in Achel maakten deelnemers aan Erfgoeddag een veger van wortels van het pijpenstrootje, zoals men dat vroeger deed. Zo ontdekten de deelnemers aan den lijve hoe hard men vroeger moest werken voor enkele centen…