14 films over de Belgische steenkoolmijnen

Samen met de omroeparchieven en alle belangrijke mijnerfgoedinstellingen heeft CINEMATEK een nieuwe DVD gerealiseerd met 14 films die het Belgische steenkoolverleden van de voorbije eeuw opnieuw tot leven wekken. De DVD bevat documentaires, reclamefilms, nieuwsitems, educatieve films en een stille film. Het bijhorende boek vertelt de beknopte geschiedenis van de Belgische steenkoolmijnen.

Het leven in en rond de mijn werd de voorbije eeuw op heel diverse manieren in beeld gebracht. Vaak diende een film om de mijnindustrie in een aantrekkelijk daglicht te stellen of om er binnenlandse of buitenlandse arbeidskracht mee te ronselen. Vaak leverde de actualiteit de directe aanleiding, zoals in het geval van de mijnramp in Marcinelle in 1956, of bij stakingen en bij de vele sluitingen. De mijn inspireerde cineasten ook tot fictie en melodrama: in 1911 maakte Victorin H. Jasse de stille film ‘Au pays des ténèbres’.

In het boekgedeelte wordt de achtergrond geschetst die nodig is om de films juist in te schatten: het brede perspectief van steenkool als brand- en grondstof, de geschiedenis van de Waalse steenkoolontginning vanaf het begin van de 19de eeuw en de Limburgse steenkoolontginning in de 20ste eeuw, een beknopt overzicht van de belangrijkste Belgische mijnsites die vandaag nog toegankelijk zijn, en een korte bespreking van de 14 films op de DVD.

De DVD ‘De Mijnen’ kost 19 euro en kan besteld worden via cinematek.be of mijnerfgoed.be.

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Publicaties.