Open Kamp Opsinjoor wint wedstrijd rond de leukste jeugdbewegingstraditie met hun 100-uren feest!

Afgelopen zomer en najaar organiseerden de werkgroep Jeugdbewegingen en Erfgoed van Heemkunde Vlaanderen samen met Werkplaats immaterieel erfgoed via Facebook een zoektocht naar de leukste wekelijkse, maandelijkse of jaarlijkse traditie van de jeugdbeweging.

Als er één traditie is die nooit zal verdwijnen binnen de jeugdbewegingen dan is het de wekelijkse (of maandelijkse of jaarlijkse) bijeenkomst wel. Elk weekend of jaar op dezelfde dag en hetzelfde uur. Het staat in ons geheugen gegrift. Elke jeugdbeweging heeft wel zijn eigen kleine tradities die tijdens deze bijeenkomsten terugkeren. Wij gingen op zoek naar de leukste.

Een jury koos uiteindelijk voor het 100-uren feest van Open Kamp Opsinjoor als winnaar!

Geen Open Kamp zonder 100-uren feest, dat is één ding dat bij ons zeker is!

Cato getuigt: “Wij zijn van Open Kamp Opsinjoor, een scoutskamp voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. Wij komen enkel samen tijdens de zomer, namelijk begin augustus. Tijdens het jaar hebben wij geen werking maar gaan dus wel elk jaar op kamp. Wanneer het kamp 100 uur bezig is, vieren wij dit met ons bekende 100 UREN FEEST. Ingrediënten van dit feest: muziek, hapjes, drankjes, iedereen mag en kan dansen. Dit jaar hadden we zelfs een heus 100 UREN FESTIVAL! Dit werd begeleid door een grote show waarbij er Oscars te verdienen waren voor beste acteur, beste muzikant,… waarbij alle leden samen met leiding moesten strijden voor de overwinning. Net zoals een echt festival waren er ook verschillende standjes waar voor iedereen wat wils was! Zo kon je gaan dansen in de dancehall met Just Dance, kon je de kunstenaar in jezelf laten bovenkomen door een schilderij zo goed mogelijk na te bootsen, kon je aanschuiven aan het dessertenbuffet en kon je in de Photbooth gekke foto’s van jou en je vrienden maken!

Met deze verkiezing wint Open Kamp Opsinjoor een uitstap voor één leeftijdsgroep in het thema ‘terug in de tijd’ en daarnaast krijgt deze groep ook een reportagefilmpje van Ravage (de redactie van Mediaraven) over hun traditie.

Tweede plaats

De tweede plaats gaat naar … Chiro Kontakt Voortkapel! Zij overtuigde de jury met volgende traditie:

“De meest voornamelijke traditie van onze Chiro vindt plaats op het begin van de Chirozondag. Na het fluitsignaal en alvorens de individuele spelletjes per groep beginnen komen alle leden en leiding samen op het plein. Hier worden dan de dienstmededelingen gedaan en erna wordt steeds een groepsspel gespeeld. Dit spel is elke week anders en kan variëren van “Feestje op den boot” tot “Levend dammen”.
Hoe deze traditie ontstaan is weet ik zelf niet, maar wat ik wel weet is dat ik ondertussen mijn 15de Chirojaar start en dat deze traditie al bestond toen ik als jonge hoempa in 2005 aan mijn Chiro-avontuur begon.
Dit samenzijn heeft toch enige waarde omdat op deze manier jong met oud leert samenspelen en samenwerken. Na afloop van het gezamenlijk spel gaan alle leden naar het lokaal met hun leiding en beginnen de individuele programma’s.”

Derde plaats

Op de derde plaats hebben we een gelijkstand voor het gezellig samen eten bij FOS De Grizzly en voor de leuke slagzin van FOS 11-22 Boekaniers.

FOS De Grizzly: “Elke zaterdagavond kookt er één iemand voor de rest van de groep. Het is een gezellig samenzijn dat we al vier jaar doen. (Zolang we bestaan, dus vanaf de start)

FOS 11-22 Boekaniers: “Op het einde van de boegformatie zeggen wij ‘breek het gelid, klak, boempatat!’ en dan breken we een denkbeeldige stok op onze knie.”

Geplaatst in Varia.