100 jaar M.A.J. Hoste – 60 jaar Sabbattini

Dankzij een intense samenwerking tussen het Documentatiecentrum voor Streekgeschiedenis Dr. Maurits Gysseling (DSMG) en het Sabbattini Mime Theater, gaat in het najaar een project van start met een tentoonstelling en mimevoorstellingen.

Op 12 april 2012 was het precies honderd jaar geleden dat Marcel Hoste op de wereld kwam. Deze Gentenaar schilderde, schreef, was poppenspeler, maar werd vooral bekend als mimespeler. In 1952 stichtte hij het Sabbattini Pantomimetheater, dat oorspronkelijk in één van de ruimtes onder de Gentse Sint-Pieterskerk gevestigd was. Hoewel het letterlijk het kleinste theater van Europa was, slaagde het er toch in om internationaal naam te maken en de grootste mimespelers van de jaren 1950-80 naar Gent te brengen. Hoste reisde met zijn Sabbattini-theater België en Europa rond. Hij wist zijn leerlingen zo te begeesteren dat Sabbattini momenteel het oudste bestaande mimetheater ter wereld is. Doordat het archief van het gezelschap in het bezit kwam van het DSMG ontstond het idee om verschillende activiteiten te organiseren rond deze gebeurtenis.

Tentoonstelling

In tien museale composities worden de belangrijkste gebeurtenissen uit Hoste zijn leven geschetst: zijn kinder- en jeugdjaren, zijn loopbaan als schilder en poppenspeler en de ‘ontpoppende’ mimespeler. Het is een verhaal met hoogtes en laagtes, geluk en tegenslagen, erkenning en afwijzing maar bovenal geduld, volharding en niet te stuiten enthousiasme.

Van vrijdag 21 september tot en met zondag 14 oktober elke zaterdag en zondag tussen 14u en 18u in Theater Tinnenpot en zaal Zilverhof in Gent. Er bestaat ook de mogelijkheid om een geleid bezoek te brengen aan de tentoonstelling, gecombineerd met een mimevoorstelling. Voor de exacte data en de laatste info surf je naar dsmg.be/sabbattini.

Mimevoorstellingen

In zwarte collant en zwarte pull werd het hele universum uitgebeeld. Eenvoud was koning bij Hoste maar toch had zijn theater iets magisch. Met zeer bescheiden middelen wist Hoste de ruimte om te toveren tot een waar ‘Théatre du merveilleux’. Met een openstaande ladder, een lapje of een roos toverde Hoste een sfeervol decor bij elkaar. In zijn theater hing er ook een klok. Vlak voor de voorstelling werd de klok letterlijk stil gezet door hemzelf of een medespeler. Het publiek kon de stilte horen… Met deze kunst van de stilte maak je kennis tijdens een grote mimevoorstelling van het Hoste Sabbattini-gezelschap, Carlos Decoene en Musidora en Claude Nops uit Parijs.

Zaterdag 6 oktober om 15u en 20u in Theater Tinnenpot in Gent. Toegangsprijs: 15 euro.

Deelnemers aan de Heemdag 2012 op 22 september in Sint-Amandsberg (Gent) hebben ook de kans om de combi-voorstelling en tentoonstelling ‘100 jaar Marcel Hoste en 60 jaar Sabbattini’ mee te maken in het Theater Tinnenpot.

Boek

Voor de tentoonstelling kon geput worden uit het archief van het Sabbattini-theater, dat na een kort verblijf in Antwerpen, vorig jaar terugkeerde naar Gent. Het bestaat uit briefwisseling, glasnegatieven, foto’s, video’s, dagboeken, affiches, aankondigingen, documenten over de oprichting, documenten over contacten met artiesten, theaterattributen, decors… Het DSMG zorgt er momenteel voor dat alles geordend, geschoond en ontsloten wordt.

In de loop van 2013 wordt ook nog een publicatie over het levensverhaal van Hoste gepland. Info over Marcel Hoste en zijn artistieke activiteiten is dus nog steeds welkom via info@dsmg.be of telefonisch via Jean-Marie Heyerick (09/228.77.76). Wie op de hoogte wil blijven van het project en de verschillende activiteiten, kan zijn contactgegevens via hetzelfde e-mailadres achterlaten.

www.dsmg.be/sabbattini

Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Projecten.