‘Die Swane’ organiseert fietstocht in het kader van Jozef Weynsjaar

Op zondag 22 september 2013 organiseert heemkring Die Swane uit Heist-op-den-Berg een fietstocht in het kader van het Jozef Weynsjaar. De fietstocht leidt je langs de plaatsen die een bijzondere betekenis hebben gehad m.b.t. het leven en werk van Dr. Jozef Weyns.

Weyns werd 100 jaar geleden geboren in Heist-Goor. Hij was de eerste conservator van het Openluchtmuseum Bokrijk en de vierde nationaal voorzitter van het toenmalige Verbond voor Heemkunde. Hij was ook voorzitter van de Heistse heemkundige kring Die Swane. Naar aanleiding van de 100-jarige verjaardag van zijn geboorte werd zowel in Heist als in het naburige Putte een heus jubileumjaar “2013” opgezet, met tal van activiteiten waaronder deze fietstocht.

Inspiratie voor het uitstippelen van het traject werd gehaald uit een wandelkaart, eigenhandig getekend en gepubliceerd door Weyns zelf, onder de titel Heemkundige en toeristische merkwaardigheden uit Heist en omgeving. De tocht heeft als ambitie, bij wijze van eerbetoon aan Jozef Weyns, om zoveel mogelijk mensen een onbekend stukje Heists verleden te laten ontdekken. Wie graag wandelt kan zonder probleem een stuk van het traject uitkiezen om te wandelen i.p.v. te fietsen.

Fervente quiz-fanaten kunnen onderweg enkele vragen oplossen die bij de inschrijving worden meegegeven. De drie deelnemers die alles juist hebben opgelost en het dichtst in de buurt komen van de schiftingsvraag, ontvangen bij het eindstation in het heemmuseum een leuke attentie.

Deelnemen is gratis. De fietstocht is ongeveer 26 km lang. De gedetailleerde wegbeschrijving en het vragenlijstje krijg je mee bij de inschrijving. Inschrijven kan vanaf 14.00 uur aan de startplaats in heemmuseum Die Swane, Kerkplein 24, 2220 Heist-op-den-Berg.

Geplaatst in Evenementen.