Zichten op Gent

Vorige maand opende in Gent het STAM. Het nieuwe stadsmuseum brengt het verhaal van Gent chronologisch-historisch onder het motto: van het heden naar het verleden en terug. Ook de lokale heemkundige kringen leverden een bijdrage aan het nieuwe museum, onder meer voor het project ‘Zichten op Gent’, een ingenieuze multimediatoepassing.

Bezoekers aan het STAM, het Gentse Stadsmuseum, willen meer weten over de straat of de wijk in Gent waar zij wonen of opgroeiden? Over de straat waar zij als student op kot waren? Over de textielfabriek waar hun grootouders of ouders werkten? Buitenlandse bezoekers willen meer te weten komen over de Sint-Baafskathedraal of het Gravensteen?

Het multimediaproject ‘Zichten op Gent’ geeft een antwoord op al deze vragen. Van bij het begin van de voorbereiding van het STAM werd beslist om het vaste tentoonstellingsparcours aan te vullen met interactieve multimedia-applicaties, die bezoekers toelaten Gent in het heden en in het verleden zelf te ontdekken.

‘Zichten op Gent’ focust op vier zorgvuldig gekozen momentopnames. Twee panoramische zichten op de stad uit 1534 en 1641, een kaart uit 1912 en de hedendaagse luchtfoto werden gedigitaliseerd en op een gebruiksvriendelijke manier ‘toegankelijk’ gemaakt. Enkele muisklikken volstaan om straten, pleinen, kerken, monumenten, openbare gebouwen, fabrieken, parken, bruggen … te identificeren. Er verschijnt een tekst met meer uitleg over de gekozen locatie. Afbeeldingen tonen hoe het uitzicht, de functie … van deze locatie in de loop der tijd veranderde. De bezoekers zien niet alleen hoe de stad in de loop der tijden veranderde, maar ook hoe de Gentenaars in verleden en heden werkten, woonden, hun vrije tijd doorbrachten, kortom leefden.

Deze manier van presenteren vraagt een zeer grote hoeveelheid iconografisch materiaal: schilderijen, aquarellen, gravures, tekeningen, etsen, plannen, bouwaanvragen, geporceleinde kaarten, foto’s, affiches, vliegende blaadjes … worden gebruikt. Kortom, ‘Zichten op Gent’ toont de rijkdom en de variatie van de Gentse erfgoedcollecties te tonen aan een ruim publiek.

Begin 1977 fusioneerde Gent met tien randgemeenten, die deelgemeenten van de stedelijke agglomeratie werden. De hedendaagse luchtfoto toont de gehele Gentse agglomeratie. Ook de straten, pleinen, monumenten, fabrieken, interessante plekken … van de deelgemeenten worden geïdentificeerd en ontsloten. Dit betekent dat de iconografische collecties van de heemkundige kringen van de deelgemeenten een aanzienlijke bijdrage leveren aan het project ‘Zichten op Gent’.

www.stamgent.be

Tekst: dr. Maria De Waele (STAM, onderzoek)
Foto: © Phile Deprez

Geplaatst in Varia.