Zet de stenen in beweging. Open Kerkendagen op 3 en 4 juni 2017

Het meest gekende project van de Stichting Open Kerken zijn zonder twijfel de Open Kerkendagen. Op deze dagen willen ze het religieus erfgoed op een positieve manier in de kijker zetten. Deelnemers in heel België en het
Groothertogdom Luxemburg openen deze dagen hun deuren voor het publiek en/of organiseren een evenement.

Wat kan je doen?

• Open het gebedshuis in je gemeente ten minste op zaterdag of zondag van 10u tot 18u.
  • Zorg voor een gastvrij onthaal.
  • Organiseer een of meerdere activiteiten die het religieus erfgoed op een positieve manier in het daglicht stellen en een breed publiek aanspreken.
  • Gebruik het promotiemateriaal dat de Stichting Open Kerken ter beschikking stelt (programmabrochures, affiches, banier, badges).
  • Verspreid de landkaartbrochures van de Stichting Open Kerken als promotie voor alle open en gastvrije kerken in België.
  • Zorg voor de lokale promotie van je activiteiten.

Inschrijven?

Inschrijven voor de Open Kerkendagen kan via het online inschrijvingsformulier www.openkerkendagen.be.
De uiterste deadline voor inschrijven is 31 januari 2017.

Week van de Begraafplaatsen

Wist je dat de Open Kerkendagen samenvallen met de laatste weekend van de Week van de Begraafplaatsen (zaterdag 27 mei tot zondag 4 juni)? Je activiteiten voor de Open Kerkendagen hoeven zich dus niet te beperken tot het gebedshuis zelf. Als je het ruimer bekijkt, kan je gebruik maken van twee promotiekanalen!

Inspiratie nodig?

Voor de invulling van het thema ‘Stenen in beweging’ reikt Stichting Open Kerken enkele pistes aan:

• Dansvoorstellingen, circusvoorstelling, sportsessie vb. Yogalessen, klimmen, …
  • Projectie: Projecteer bewegende beelden in de kerk. Je kan dit kunstzinnig aanpakken door een bewegend bos of sterrenhemel te projecteren (cf. http://www.cip.nl/mooi/november-2015/52989-Miljoenen-sterren-versieren-de-Cambridge%E2%80%99s-Chapel ). Er zijn heel wat kunstenaars die rond projecties werken. Zo bestaat er het concept ‘Bring your own beamer’ : http://byobgent.nerdlab.be/. Binnen dit concept worden kunstenaars uitgenodigd om een pop-up tentoonstelling te maken in uw gebouw. Zij brengen zelf hun beamers mee.
  • Flashmob: Verras je bezoekers en organiseer een flashmob. Een flashmob is wanneer een groep mensen op een openbare plek plotseling iets onverwachts doet zoals een vooraf ingeoefende dans of lied en daarna terug opgaan in de massa. Zoek zeker eens op YouTube voor voorbeelden.
  • Tochten: Organiseer een tocht in en rond de kerk. Je kan dit ook invullen als een zoektocht.
  • Parcours/rondgang: Voorzie een parcours in het gebedshuis met eventueel obstakels
  • Hinkelspel of andere spelen in de kerk voor kinderen (groot & klein). Steek een educatief spel in elkaar dat de bezoekers in beweging zet en ze ook iets bijleren over hun kerk
  • Feest: Nodig iedereen uit voor een feest in en rond de kerk. Laat de buurtbewoners elkaar ontmoeten en samen zijn.
  • Beweging in kunstwerken of in de geschiedenis van de parochie of kerk. Bespreek kunstwerken in uw kerk die iets te maken hebben met beweging zoals processiebeelden, schilderijen van de uittocht,… U kan hier ook lezingen, tentoonstellingen of andere evenementen rond organiseren.

Geplaatst in Evenementen.