Workshop: Zorgen voor digitale bronnen

Om het verhaal van het verleden te kunnen samenstellen, is het noodzakelijk dat we over de juiste bronnen beschikken. Heel wat heemkundigen en lokale erfgoedverenigingen zetten zich in om de weg naar de geschikte bronnen te wijzen en om ze te bewaren. Momenteel is er nog niet voldoende aandacht voor het bewaren van digitale bronnen.

De briefwisseling van honderd jaar geleden zal in de nabije toekomst mogelijk gemakkelijker te raadplegen zijn dan diegene die we vandaag voeren. Ook digitale beelden zijn bedreigd als we geen actie ondernemen.
In een eerste deel van de workshop willen we een duurzame oplossing aanbieden om e-mails te bewaren. Met een aantal stappen kan je deze correct archiveren. In een tweede deel focussen we ons op het maken van checksums, waarmee je jezelf kan verzekeren dat er geen fouten of informatieverlies in je digitale bestanden geslopen zijn.

Omdat dit echt belangrijk is en omdat we steun kunnen vinden bij lotgenoten, willen we graag samen aan de slag in deze workshop. Je kan alles nalezen in artikels in Bladwijzer (zie hieronder), maar misschien ben je nog niet in actie geschoten? Misschien heb je dan wel baat bij deze workshop? Wacht niet langer om de bronnen van vandaag te bewaren voor de toekomst.

Meer informatie over e-mails archiveren en het maken van checksums kan je vinden in Bladwijzer:

Doelgroep

De cursus is er voor iedereen die de weg wil kennen en tonen naar collecties met lokaal erfgoed (lokale musea, lokale documentatiecentra, heemkringen of andere erfgoedverenigingen, particulieren, …). Een basiskennis van computer is vereist. Wanneer je twijfelt, kan je steeds contact opnemen met Heemkunde Vlaanderen.

Lesgever

Bert Lemmens en Rony Vissers (PACKED vzw, Expertisecentrum Digitaal Erfgoed)

Praktisch

Vooraf inschrijven is verplicht en kan via het inschrijvingsformulier onderaan deze pagina. Deelnemen kost 5 euro. Bij het inschrijvingsgeld hoort cursusmateriaal en een drankje. Het inschrijvingsgeld moet worden overgeschreven op IBAN BE79 0682 2185 9033 BIC: GKCCBEBB met als vermelding ‘cursus digitale bronnen + naam deelnemer’.

Voor meer informatie kan je terecht bij Hendrik Vandeginste via hendrik.vandeginste@heemkunde-vlaanderen.be of op 015/20.51.74.

Datum en locatie

Donderdag 1 december 2016

18u30-21u30

Sint-Augustinusinstituut, Leopoldlaan 9, 9300 Aalst

Inschrijvingsformulier

Straat en nummer

Gemeente en postcode

Aantal deelnemers

Namen deelnemers

Opmerkingen (wens je bijvoorbeeld een factuur?)

Kruis dit vakje aan als je de maandelijkse e-nieuwsbrief van Heemkunde Vlaanderen wenst te ontvangen.

Geplaatst in Vorming.