Week van de Smaak 2010

Het volledige programma van de Week van de Smaak 2010 is nu te bekijken op www.weekvandesmaak.be. De vijfde editie vindt plaats van 11 tot 21 november en presenteert maar liefst 1.200 activiteiten in Vlaanderen en Brussel. Het evenement nodigt iedereen uit tien dagen lang te genieten van smaak en eetcultuur. Vlaams minister Joke Schauvliege wilde in deze editie enkele nieuwe accenten leggen: meer aandacht voor het culinaire erfgoed van Vlaanderen, voor (vergeten) groenten, fruit en producten van bij ons, en groenten van eigen kweek.

Heel wat deelnemers benaderen eten en eetcultuur dan ook vanuit een historisch standpunt en brengen ons culinaire en culturele verleden weer tot leven.
Zo kom je in een tentoonstelling in het Wielermuseum van Roeselare te weten wat renners aten tijdens de Ronde van Spanje in 1935. Het Willemsfonds van Oostende heeft aandacht voor de creatieve manier waarop mensen met voedsel omsprongen tijdens de Eerste Wereldoorlog In Veurne ontdek je de gedeelde geschiedenis tussen Vlaanderen en Spanje ten tijd van Karel V. De Erfgoedcel van Genk laat je meewerken aan een tentoonstelling over eten in logementshuizen uit het Limburgse mijnverleden, in Zelem kan je aanschuiven aan een adellijk banket en waan je je even 19de-eeuwse adel. In Aalst kan je proeven van pap, de soep van gisteren. Havermoutpap, beschuitenpap, teerlingenpap, botermelkpap en rijstpap, allemaal passeren ze de revue.

Aalst is dit jaar de gaststad van de Week van de Smaak. Eregenodigde is Spanje. Heel wat activiteiten dragen dan ook een sterke mediterrane stempel. Nieuw dit jaar zijn de acties in het kader van het Belgische Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Met Hoppas, Expatatas, De Commissaris Kookt en stEUw kleurt de Week van de Smaak Europees.

De gratis programmabrochure – elke provincie heeft haar eigen editie – kun je afhalen in alle bibliotheken, in sommige supermarkten en bij de organisatoren.

www.weekvandesmaak.be

Geplaatst in Evenementen.