Vrijwilligerswerking in lokale erfgoedorganisaties: info- en uitwisselingsmoment

Hoe kan je nieuwe vrijwilligers rekruteren voor je erfgoedvereniging? Hoe kan je jouw bestuur verjongen? Hoe hou je rekening met de ‘nieuwe vrijwilliger’? Hoe zorg je ervoor dat die nieuwe (jonge) vrijwilligers blijven komen en gemotiveerd blijven? Hoe pak je dit gestructureerd aan? Hoe voer je anno 2014 een goed vrijwilligersbeleid voor je lokale erfgoedorganisatie? Hoe doen andere organisaties dit? Hoe pas je dit toe in je eigen organisatie?  Wat zijn je eigen ervaringen?

Heemkunde Vlaanderen en Herita nodigen je op zaterdag 24 mei 2014 graag uit in Mechelen om over deze vragen te debatteren en ervaringen uit te wisselen samen met andere organisaties uit Vlaanderen en het Brussels hoofdstedelijk Gewest. Tijdens deze interactieve dag krijg je van Koen Vermeulen concrete tips en stappenplannen om mee aan de slag te gaan. Daarnaast staan de succesverhalen van een achttal erfgoedorganisaties centraal en is er ook veel ruimte voorzien voor rondetafelgesprekken waarbij de deelnemers ervaringen kunnen uitwisselen.

9u30 Onthaal met koffie/thee
10u Lezing: Hoe word je anno 2014 een vrijwilligersvriendelijke organisatie? door Koen Vermeulen, trainer/consultant vrijwilligersbeleid
10u40 Een goed vrijwilligersbeleid start met een goede visie!
Inleiding door Koen Vermeulen
  Voorbeelden uit het erfgoedveld: Heemkundige kring Arendonk Als Ice Can, Vrienden van de Izegemse musea
11u55 Lunch
13u Erfgoedvrijwilligers rekruteren en onthalen: twee cruciale stappen in je vrijwilligersbeleid
Inleiding door Koen Vermeulen
  Voorbeelden uit het erfgoedveld: De Roede van Harelbeke, Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie
  Rondetafelgesprekken en terugkoppeling naar het plenum
14u15 Coachen, evalueren en exit inbouwen in het vrijwilligersbeleid van je erfgoedorganisatie
Inleiding door Koen Vermeulen
  Voorbeelden uit het erfgoedveld: Geschied- en Heemkundige Kring van Kinrooi, Brugs Ommeland. Koninklijke Heemkundige Kring Maurits Van Coppenolle
  Rondetafelgesprekken en terugkoppeling naar het plenum
15u30 Hoe speel je in op de ‘nieuwe vrijwilliger’?
Voorstelling werkwijze Flexivol-model door Koen Vermeulen
  Voorbeelden uit het erfgoedveld: Gevangenismuseum Merksplas, Gallische Hoeve
16u10 Einde

Inschrijven?

Inschrijven kan tot en met 19 mei 2014 via onderstaand inschrijvingsformulier. Deelname kost 18 euro (inclusief broodjeslunch en de brochure ABC van het vrijwilligerswerk in de erfgoedsector), over te schrijven op het rekeningnummer van Heemkunde Vlaanderen BE79 0682 2185 9033 (BIC: GKCCBEBB) met vermelding ‘Vrijwilligerswerking’ en de naam van de deelnemer(s). Je inschrijving is definitief na ontvangst van de inschrijving en de betaling.

Locatie

Congres- en Erfgoedcentrum Lamot, Van Beethovenstraat 8/10, 2800 Mechelen Bereikbaarheid met openbaar vervoer: vanuit het NMBS-station Mechelen te voet (10 minuten wandelen) of met de centrumpendel, bus 1 (richting Nekkerspoel – halte Botermarkt). Parkeermogelijkheid in de stadsparking Q-park Lamot of op de goedkopere randparkings Zandpoortvest 1 en 2 (voor wie vanuit Brussel komt) en Rode Kruisplein (voor wie vanuit Antwerpen komt). Deze parkings bevinden zich op wandelafstand van Lamot. www.lamot-mechelen.be

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Geplaatst in Vorming.