Vrijwilligers rekruteren in Pajottenland

Dat vrijwilligers rekruteren en motiveren niet eenvoudig is, weten we bij Heemkunde Vlaanderen ondertussen wel. Over dit onderwerp werden al verscheidene cursusavonden gegeven. Ook in ons vormingsblad Bladwijzer kwam het onderwerp al aan bod.

Vanaf september organiseert de Erfgoedcel Pajottenland en Zennevallei in samenwerking met Heemkunde Vlaanderen het traject ‘Vrijwilligers rekruteren en begeleiden’.

Bij dit traject hebben erfgoedverenigingen uit het Pajottenland voorrang. Indien er nog plaats is kunnen ook erfgoedverenigingen uit de ruimere omgeving kunnen zich inschrijven.

Het traject bestaat uit vier sessies, die telkens een ander aspect van het thema zullen behandelen. Naast vormingsmomenten zijn er ook praktijkgedeeltes en zal je ervaringen met anderen kunnen uitwisselen. Alle lessen worden begeleid door Daphné Maes, consulent bij Heemkunde Vlaanderen.

11 september (19u30 tot 22u, bibliotheek Liedekerke)

• Nieuwe vrijwilligers rekruteren anno 2012
  • Brainstorm en expertiseuitwisseling i.v.m. jongeren en erfgoedorganisaties
  • Opdrachten: evaluatie medewerkersbeleid en peiling naar verwachtingen van de eigen vrijwilligers

16 oktober (19u30 tot 22u, bibliotheek van Liedekerke)

• Bespreking opdrachten
  • Medewerkersbeleid in de vereniging: structuurleer van een organisatie en vrijwilligers motiveren
  • Goede voorbeelden

20 november (19u30 tot 22u, JC Ht Castelhof in Sint-Martens-Bodegem)

• Actieplan rond vrijwilligers opzetten
  • Ledenwerving als stap naar vrijwilligerswerk
  • Samen een actieplan rond vrijwilligers opzetten in het kader van een project

11 december (19u30 tot 22u, JC Ht Castelhof in Sint-Martens-Bodegem)

• Voorstellen visies en actieplannen rond vrijwilligers bespreken en samen verder uitzoeken.

Deelname is gratis en inschrijven kan tot maandag 3 september via karen.vanbuggenhout@dilbeek.be of via het telefoonnummer 0498/92.28.43.

Geplaatst in Vorming.