Begeleidingstraject vrijwilligers rekruteren en motiveren

Het is niet eenvoudig om nieuwe vrijwilligers te vinden. Jonge vrijwilligers aantrekken lijkt nog moeilijker. En als je dan die witte raaf hebt gevonden: hoe hou je die dan aan boord? Om in te spelen op die vragen bieden Erfgoedcel Viersprong, het MAS en Heemkunde Vlaanderen je het begeleidingstraject ‘Vrijwilligers rekruteren en motiveren in lokale verenigingen en organisaties’ aan.

Dit is meer dan een vorming: het is een parcours waarin je zelf aan de slag gaat. Naast vorming, uitwisseling van ervaring en goede voorbeelden, werken de deelnemers aan opdrachten. Op het einde van het traject heeft iedereen een ruw plan voor vrijwilligersbeleid in de eigen vereniging. Ga de uitdaging aan en werk met dit traject aan een oplossing voor jouw organisatie! Deelname is gratis.

Praktisch

Voor wie? Medewerkers van verenigingen die rond erfgoed werken. Er is op de twee locaties telkens plaats voor 2-3 medewerkers van 5-6 verenigingen.

Wat? Traject van vier sessies.

Wanneer en Waar? Telkens tussen 19u00-21u30.

• In Oosterzele: donderdag 28 augustus 2014, 11 september 2014, 25 september 2014 en 30 oktober 2014 in De Foyer van het GC De Kluize, Sportstraat 3, 9860 Oosterzele.
  • In Merksem: donderdag 4 september 2014, 18 september 2014, 2 oktober 2014 en 16 oktober 2014 in Zaal Bakboord, Cultureel ontmoetingscentrum Merksemdok, Emiel Lemineurstraat 72-74, 2170 Merksem (bereikbaar met tram 2, 3 en 6)

Hoeveel? Gratis, maar bij inschrijving wordt een deelname aan elke sessie verwacht.

Hoe?

• Vorming, voorbeelden, uitwisseling en opdrachten.
  • Het is aan te raden om deze opdrachten uit te werken samen met collega’s uit je vereniging

Door wie?  Daphné Maes, Consulent Heemkunde Vlaanderen. Inschrijving en info:

• Voor Oosterzele: Bij Erfgoedcel Viersprong via info@4sprong.be of telefonisch op 09 363 88 51 (contactpersoon is Elisa De Puysseleyr)
  • Voor Merksem: Bij Sofie De Ruysser, Erfgoedcoördinator districten, MAS | Museum aan de Stroom, Sofie.deruysser@stad.antwerpen.be (of 0491 961 077)

Sessie 1

• Nieuwe vrijwilligers rekruteren anno 2014
  • Brainstorm en uitwisseling van expertise i.v.m. jongeren en erfgoedorganisaties
  • Opdrachten: evaluatie medewerkerbeleid en peiling naar verwachtingen van de eigen vrijwilligers

Sessie 2

• Bespreking van de opdrachten
  • Structuurleer van een organisatie en een flexibele benadering van vrijwilligers
  • Goede voorbeelden