Filmpjes in de erfgoedpraktijk

In 2012 slaan verschillende Vlaamse (erfgoed)organisaties de handen in elkaar om een gezamenlijk vormingsaanbod op maat aan te bieden.

In mei-juni 2012 organiseren we in elke provincie een vormingsavond rond het maken en gebruiken van filmpjes voor erfgoedverenigingen. Ben je benieuwd hoe je zelf filmpjes kan maken over een erfgoedonderwerp of hoe je je erfgoedactiviteiten extra kan promoten met filmpjes, maar heb je nog wat hulp nodig om je eerste stapjes te zetten? Dan is deze vormingsavond wellicht iets voor jou. En vrees niet, je hoeft geen Hitchcock of Michaël R. Roskam te zijn om een aantrekkelijk product te maken.

Je krijgt heel wat nuttige tips aangereikt, aan de hand van voorbeelden uit de (erfgoed)praktijk. Je krijgt ook antwoord op al deze vragen:

• Hoe vertel je je verhaal?
  • Hoe stel je een scenario op?
  • Hoe ga je best concreet te werk en wat is het nut van een draaiboek?
  • Waar moet je op letten als je filmt?
  • Hoe monteer je je materiaal tot een aantrekkelijk geheel?
  • En, ten slotte, hoe kun je aan de slag met oude filmpjes?

Uiteraard wil je je filmpjes uiteindelijk ook bij het (grote) publiek brengen. Maar hoe? We belichten de verschillende mogelijkheden: het gebruik van filmmateriaal in een tentoonstelling of museum, het online plaatsen van filmpjes én de verspreiden ervan via de sociale media…

Iets voor jou?

Voor deze vormingsavond is geen voorkennis vereist. We gaan uit van deelnemers zonder technische achtergrond en zonder professioneel materiaal. De technische aspecten van het filmen en monteren, zullen tijdens deze vormingsavond slechts zijdelings aan bod komen. Je krijgt wel informatie over gratis software om filmpjes te monteren en te bewerken.

Lesgever Luc Verbeeck speelt graag in op de concrete vragen en problemen van de deelnemers. Aarzel dus niet om ons vooraf te laten weten waarover je meer te weten wil komen!

Partners: Erfgoeddag, Open Monumentendag, Davidsfonds Evenementen, Forum voor Erfgoedverenigingen vzw, Stichting Open Kerken en Heemkunde Vlaanderen.

Praktisch

Deze cursus wordt in iedere provincie georganiseerd, telkens van 19u00 tot 22u00.

• Damme, woensdag 9 mei 2012
    Bezoekerscentrum Damme en de Zwinstreek, Jacob van Maerlantstraat 3, 8340 Damme
    i.s.m. Stad Damme
  • Lokeren, donderdag 10 mei 2012
    Stadsmuseum, Markt 15a, 9160 Lokeren
    met mogelijkheid tot voorafgaand bezoek
    i.s.m. Stadsmuseum Lokeren en Erfgoedcel Waasland
  • Herentals, maandag 14 mei 2012
    Fundatiehuis, Begijnhof 27, 2200 Herentals (pas op: nieuwe locatie!)
    i.s.m. Erfgoedcel Kempens Karakter
  • Sint-Truiden, maandag 4 juni 2012
    CC De Bogaard, Capucienessenstraat 8, 3800 Sint-Truiden
    i.s.m. Erfgoedcel Haspengouw
  • Roosdaal, donderdag 7 juni 2012
    GC Het Koetshuis, Strijtemplein 15, 1760 Roosdaal
    i.s.m. Erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei

Deelname aan deze cursus is gratis. Vooraf inschrijven is wel verplicht.
Inschrijven kan via onderstaand inschrijvingsformulier, door een e-mail te sturen naar tijl.vereenooghe@heemkunde-vlaanderen.be of telefonisch op 015/20.51.74.

Download de volledige aankondiging (pdf)

Inschrijvingsformulier

[contact-form-7 404 "Not Found"]