Vorming: ‘Digitaliseren, digitaal bewaren en online publiceren’

Deze tweedelige vorming van Heemkunde Vlaanderen i.s.m. Packed, het Expertisecentrum Digitaal Erfgoed, wil je wegwijs maken in de wereld van het digitaliseren, digitaal bewaren en online publiceren van je documentaire collectie.

Heel wat erfgoedverenigingen en erfgoedvrijwilligers zijn geïnteresseerd in de digitalisering van hun documentaire collectie. Maar hoe begin je aan zo’n digitaliseringproject? In deze les leer je hoe je documenten het best organiseert en waar je rekening mee moet houden. Ook de technische kant komt aan bod: welk materiaal is het best geschikt en hoe ga je praktisch aan de slag?

Na het digitaliseren volgt het archiveren en ontsluiten van al deze digitale bestanden. Al de scans, audio- en videobestanden moeten veilig bewaard worden. We bespreken hoe je zo’n digitaal archief opzet en hoe je het online kan publiceren. Hierbij komen zowel technische aspecten als de problematiek van het auteursrecht aan bod.

Praktische informatie

Lesgever is Henk Vanstappen (Packed vzw). Deelname is gratis. Een basiskennis in het gebruik van een computer is vereist voor het volgen van de lessen. Voor meer informatie over de vorming kan je terecht bij Hendrik Vandeginste via hendrik.vandeginste@heemkunde-vlaanderen.be of 015 20 51 74. Beide vormingsavonden vinden plaats van 18u30 tot 21u30 in Lokaal De Zorge, Moerkerkse Steenweg 194, 8310 Brugge (i.s.m. Brugs Ommeland – Kon. Heemkundige Kring M. Van Coppenolle vzw)

• Maandag 7 oktober 2013: Digitaliseren
  • Maandag 14 oktober 2013: Digitaal bewaren en online publiceren

Deze vorming is volzet. Wil je graag op de wachtlijst komen, neem dan contact op met Hendrik Vandeginste via hendrik.vandeginste@heemkunde-vlaanderen.be of 015/20 51 74.

Met het organiseren van dit vormingstraject proberen Heemkunde Vlaanderen en PACKED vorm te geven aan het realiseren van de doelstellingen van het Platform Digitale Duurzaamheid.

Logo_Platform_Digitale_Duurzaamheidbrugs_ommeland

Praktische informatie

Lesgever is Henk Vanstappen (Packed vzw). Deelname is gratis, wel op voorhand inschrijven via onderstaand inschrijvingsformulier. Een basiskennis in het gebruik van een computer is vereist voor het volgen van de lessen. Voor meer informatie over de vorming kan je terecht bij Hendrik Vandeginste via hendrik.vandeginste@heemkunde-vlaanderen.be of 015 20 51 74. Beide vormingsavonden vinden plaats van 18u30 tot 21u30 in Lokaal De Zorge, Moerkerkse Steenweg 194, 8310 Brugge.

• Maandag 7 oktober 2013: Digitaliseren
  • Maandag 14 oktober 2013: Digitaal bewaren en online publiceren