Verenigingsarchief. Gezocht en gevonden

Vlaanderen is trots op een rijk verenigingsleven en de vele vrijwilligers die zich dagelijks inzetten. Terecht, wat ons betreft! Elk van deze verenigingen heeft een eigen karakter met activiteiten die nauwelijks meer uiteen kunnen lopen.

Maar hoe zit het met de geschiedenis van elk van deze verenigingen? Hoe breng je het verenigingsleven van 50 of 100 jaar geleden in kaart? Welke verenigingen zijn verdwenen en wat waren hun activiteiten? Zijn er nog sporen van hun werking terug te vinden? Misschien zijn er nog archieven van de vereniging ergens bewaard. Maar waar dan?

Heemkundige kringen en andere erfgoedorganisaties beheren vaak archieven van verenigingen. Zowat alle kringen zijn op de hoogte van waar zich nog meer archieven bevinden. Maar hoe zorg je ervoor dat ook het grote publiek weet waar de gezochte archieven op dit moment terug te vinden zijn? Hoe zorg je ervoor dat je niet telkens moet vragen of het archief niet verhuisd is?

In deze workshop stellen we kort het systeem van Archiefbank Vlaanderen voor. We geven uitleg bij waar je op moet letten bij verenigingsarchief. Daarna willen we via een praktijkoefening aantonen dat iedere deelnemer het systeem kan inschakelen om de doelstellingen van een hedendaagse erfgoedorganisatie te ondersteunen.

Doelgroep

De cursus is er voor iedereen die de weg wil kennen en tonen naar collecties met lokaal erfgoed (lokale musea, lokale documentatiecentra, heemkringen of andere erfgoedverenigingen, particulieren, …).

Lesgever

Hendrik Vandeginste (Heemkunde Vlaanderen), Sophie Bossaert (Archiefbank Vlaanderen) en Karim Ettourki (Archiefbank Vlaanderen)

Praktisch

Vooraf inschrijven is verplicht en kan via http://vorming.heemkunde-vlaanderen.be. Deelnemen kost 5 euro. Bij het inschrijvingsgeld hoort cursusmateriaal en een drankje. Het inschrijvingsgeld moet worden overgeschreven op IBAN BE79 0682 2185 9033 BIC: GKCCBEBB met als vermelding ‘cursus verenigingsarchief + naam deelnemer’.

Heb je al een overzicht van archieven en/of collecties, breng dit dan zeker mee.

Voor meer informatie kan je terecht bij Hendrik Vandeginste via hendrik.vandeginste@heemkunde-vlaanderen.be of op 015/20.51.74.

Datum en locatie

• Dinsdag 24 mei 2016