Verenigingsarchief. Gezocht en gevonden

Vlaanderen is trots op een rijk verenigingsleven en de vele vrijwilligers die zich dagelijks inzetten. Terecht, wat ons betreft! Elk van deze verenigingen heeft een eigen karakter met activiteiten die nauwelijks meer uiteen kunnen lopen.

Maar hoe zit het met de geschiedenis van elk van deze verenigingen? Welke verenigingen zijn verdwenen en wat waren hun activiteiten? Zijn er nog sporen van hun werking terug te vinden? Misschien zijn er nog archieven van de vereniging ergens bewaard. Maar waar dan?

Heemkundige kringen en andere erfgoedorganisaties beheren vaak archieven van verenigingen. Zowat alle kringen zijn op de hoogte van waar zich nog meer archieven bevinden. Maar hoe zorg je ervoor dat ook het grote publiek weet waar de gezochte archieven op dit moment terug te vinden zijn? Hoe zorg je ervoor dat je niet telkens moet vragen of het archief niet verhuisd is?

In deze workshop stellen we kort het systeem van Archiefbank Vlaanderen voor. We geven uitleg bij waar je op moet letten bij verenigingsarchief. Daarna willen we via een praktijkoefening aantonen dat iedere deelnemer het systeem kan inschakelen om de doelstellingen van een hedendaagse erfgoedorganisatie te ondersteunen.

Doelgroep

De workshop is er voor iedereen die de weg wil kennen en tonen naar collecties met lokaal erfgoed (lokale musea, lokale documentatiecentra, heemkringen of andere erfgoedverenigingen, particulieren, …).

Docent

Karim Ettourki (Archiefbank Vlaanderen) en Hendrik Vandeginste (Heemkunde Vlaanderen)

Data en tijdstip

Maandag 16 oktober 2017 van 18u30-21u30.

Voormalig klooster Sint-Vincentius, Kerkstraat 97, 9200 Dendermonde

Kosten

Deelnemen kost 5 euro. Tijdens de workshop ontvang je cursusmateriaal en een drankje. Het inschrijvingsgeld moet worden overgeschreven op IBAN BE79 0682 2185 9033, BIC: GKCCBEBB met als vermelding ‘Cursus verenigingsarchief + naam deelnemer’.

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen vóór de workshop via het inschrijvingsformulier onderaan deze pagina. Voor meer informatie kan je terecht bij Hendrik Vandeginste op hendrik.vandeginste@heemkunde-vlaanderen.be of op 015/20.51.74.

Organisatie

Aantal deelnemers

Namen deelnemers (indien meerdere deelnemers)

E-mailadressen deelnemers (indien meerdere deelnemers)

Opmerkingen (Wens je bijvoorbeeld een factuur? Gelieve dan alle nodige gegevens door te geven.)

Kruis dit vakje aan als je de maandelijkse e-nieuwsbrief van Heemkunde Vlaanderen wenst te ontvangen.

Organisatie

Heemkunde Vlaanderen, Heemkunde Oost-Vlaanderen, Familiekunde Vlaanderen – regio Dendermonde en Archiefbank Vlaanderen

Geplaatst in Vorming.