Veilig opgeborgen: insecten in je collectie

Dit voorjaar organiseert Heemkunde Vlaanderen de cursus ‘Veilig opgeborgen: insecten in je collectie’. De drie identieke cursussen vinden plaats op 14 maart in Geraardsbergen, op 11 april in Tielt en op 30 mei in Genk.

Met deze cursus bieden we je de kans om meer te weten te komen over wat er in je collectie aan insecten rondkruipt. Wat is het en wat doet het? Is het schadelijk? Hoe pak ik het aan? Lesgever is Andries Deknopper, monumentenwachter interieur bij Monumentenwacht Vlaams-Brabant en auteur van de brochure ‘Dieren in en op gebouwen – insecten’. Daarin licht hij bijvoorbeeld toe dat niet-giftige en ecologische methoden vaak effectiever zijn dan bestrijding met insecticiden.

Wat mag je van deze cursus verwachten? Na een stevige introductie in de wereld van veelvoorkomende insecten in collecties volgt er anderhalf uur praktijk. Daarin wordt geoefend in het herkennen van de insecten, en ga je op locatie actief op zoek naar mogelijke beestjes. Ook is er gelegenheid tot het stellen van vragen, het uitwisselen van ervaringen en/of het meebrengen van aangetaste voorwerpen uit je eigen collectie.

Ter afronding van de cursus ontvang je een startpakket met een paar katoenen handschoenen, de brochure ‘Dieren in en op gebouwen – insecten’, een handig vergrootglas, een Anobium feromoonkleefval en detectiepapier.

Praktisch:

  • Woensdag 14 maart 2012 (14u-17u) in gebouw Vormingplus (Kollegestraat 26, 9500 Geraardsbergen), i.s.m. Geraardsbergse Musea en Vormingplus.
  • Woensdag 11 april 2012 (14u-17u) in de Koppenzaal – Stadhuis Tielt (Markt 13, 8700 Tielt) i.s.m. Stadsarchief Tielt.
  • Woensdag 30 mei 2012 (14u-17u) in het Emile Van Dorenmuseum (Henri Decleenestraat 21, 3600 Genk), i.s.m. Emile Van Dorenmuseum.

Deze cursus werd in 2011 al georganiseerd in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant.

Deelname kost 10 euro (incl. startpakket). Inschrijven is verplicht en kan via onderstaand inschrijvingsformulier of door een e-mail te sturen naar Rob Bartholomees. Na bevestiging mag je het totale bedrag overschrijven op BE79 0682 2185 9033 met als vermelding ‘Veilig opgeborgen: insecten’. Voor meer informatie kan je terecht bij Rob Bartholomees op 015/20.51.74.

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Print Friendly, PDF & Email
Geplaatst in Vorming.