Van kasteel tot Mariënstede

Iedere maand plaatsen we een originele heemkundige activiteit ‘in de kijker’. Ook een activiteit van jouw vereniging kan in de kijker komen! We zijn op zoek naar activiteiten die origineel of vernieuwend zijn, of een voorbeeldfunctie kunnen hebben voor andere organisaties. Voldoet jouw activiteit aan die criteria? Stuur dan een verslag en een aantal foto’s naar consulenten@heemkunde-vlaanderen.be, en wie weet staat jouw activiteit volgende maand op onze website.

Deze maand zetten we de Heemkundige Kring Dadingisila uit Dadizele in de kijker. Het 25-jarig bestaan van Mariënstede, een thuis en werkplaats voor volwassenen met een beperking, werd door de heemkundige kring aangegrepen om een dubbelproject te wijden aan de sociale en maatschappelijke impact van het kasteel op het leven van de Dadizelenaars.

De Heemkundige Kring Dadingisila presenteert elk jaar een themagerichte tentoonstelling. Boerderijen, handelszaken, verenigingen, oorlogen, merkwaardige gebouwen… het zijn maar enkele van de onderwerpen die de voorbije jaren de revue passeerden.

Dit jaar stond het kasteel van Dadizele met zijn bewoners in de kijker. Reeds 25 jaar vindt Mariënstede, een thuis en werkplaats voor volwassenen met een beperking, er een onderdak. Een jubileum waarbij Mariënstede en Dadingisila elkaar vonden om een dubbelproject uit te werken.

In het weekend van 6 en 7 november werd een tentoonstelling opgezet over het kasteel en zijn bewoners.

Foto’s, krantenknipsels, plannen, attributen… en zoveel meer belichtten het reilen en zeilen van Ridder Jan van Dadizele, de kasteelheren en het personeel, de aanwezigheid van de Duitsers tijdens de twee wereldoorlogen, de kinderkolonies tijdens WO II, de aanwezigheid van priesters en leken op retraite of op rust.

Ten slotte werd veel aandacht besteed aan al wie de laatste 25 jaar te maken had met Mariënstede. “Zowel in de voorbereiding als op de tentoonstelling was de wisselwerking hecht,” vertelt voorzitster Daisy Decoene. “Frederik Van Hauwaert, een bewoner van Mariënstede, hielp bij het scannen van de foto’s en sprak vrienden en kennissen aan om de tentoonstelling te bezoeken. Een waar succes!”

In het jaarboek van Dadingisila werden bovendien zowel artikels van bestuursleden als van medewerkers van Mariënstede gepubliceerd.

Het tweede luik van het project vond enkele weken later plaats. Op 19 november wierpen klein historisch spektakel, onder de titel ‘Gluren door de oude muren van het kasteel Mariënstede’ in een drietal toneelscènes een blik op enkele merkwaardige bewoners en feiten.

Denis Louagie schreef de tekst voor de voorstelling en de Heemkundige Kring bezorgde de historische gegevens. De inrichters slaagden erin de feestvierende bewoners en de vele aanwezigen een onvergetelijke en leerrijke avond te bezorgen.

“Van de samenwerking werden zowel Dadingisila als Mariënstede beter,” besluit Daisy. “Een echte aanrader dus!”

Fotogalerij

Met dank aan Alma Samyn en Daisy Decoene voor het verslag en de foto’s.
Website: www.dadingisila.bewww.marienstede.be

Geplaatst in Activiteit in de kijker.