Tijd-Schrift in teken van licht

Licht heeft een enorme invloed op ons dagelijks leven. Dat wist men in het verleden ook al. Zo is het dit jaar exact duizend jaar geleden dat de Arabische wetenschapper Ibn Al-Haytham een reeks vernieuwende inzichten over de optica publiceerde. Naar aanleiding van die duizendste verjaardag riepen Unesco en de Verenigde Naties 2015 uit tot het ‘Internationaal Jaar van Licht’.

Tijd-Schrift. Heemkunde en lokaal-erfgoedpraktijk in Vlaanderen, het tijdschrift van Heemkunde Vlaanderen, grijpt dit feestjaar aan om het potentieel van de thema’s licht en verlichting voor de lokale erfgoedwerking te verkennen. Het twaalfde nummer van Tijd-Schrift, dat eind augustus verschijnt, staat dan ook helemaal in het teken van dit thema.

In dit nieuwe themanummer behandelen verschillende auteurs boeiende en uiteenlopende aspecten van licht en verlichting, van de stedenbouwkundige afspraken rond licht in de vroegmoderne tijd tot het dynamische gebruik van verlichting in het immaterieel erfgoed van de eenentwintigste eeuw.

Meer informatie over Tijd-Schrift vind je op www.tijd-schrift.be. Nog geen abonnee? Neem dan hier een kijkje!

Inhoudstafel

• Tijl Vereenooghe, Licht
  • Heidi Deneweth, Licht zonder zicht. Burenovereenkomsten rond lichtinval en privacy in vroegmodern Brugge
  • Luc Devriese, Opkomst en verspreiding van gas- en elektrisch licht. Gent als verlichte en belichte stad (1823-2001)