Tekstaffiches zijn spiegel van dagelijks leven tijdens Eerste Wereldoorlog

In 2008 trok Luc Vandeweyer, archivaris bij het Algemeen Rijksarchief te Brussel, aan de alarmbel. In aanloop van de herdenkingsgolf van “100 jaar Groote Oorlog” stelde hij vast dat ondanks de enorme waarde van deze tekstaffiches deze nauwelijks ontsloten zijn en bovendien in allesbehalve optimale omstandigheden worden bewaard. De Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie (VVBAD) pikte de problematiek van de tekstaffiches in 2009 op.

Het resultaat was een eerste overzicht van de bewaarde collecties tekstaffiches in Vlaanderen. In de aanloop van de talrijke activiteiten in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog nam FARO (Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed) enige tijd geleden de draad terug op. Samen met enkele erfgoedinstellingen werd een integraal project rond de lokalisatie, inventarisatie, restauratie, digitalisering, duurzame bewaring en ontsluiting van de tekstaffiches in Vlaanderen en Brussel uitgewerkt. Het Stadsarchief Gent zal dit project uitvoeren.

In een eerste fase van dit project tracht men zicht te krijgen op het corpus van tekstaffiches in Vlaanderen en Brussel. Men zoekt met andere woorden antwoorden op de vraag waar deze tekstaffiches worden bewaard en in welke staat en in welke omstandigheden de teksten zich bevinden. U kan bijdragen aan dit project door het invullen van een enquête, wat maximaal 15 minuten in beslag neemt, en dit liefst voor zondag 9 maart 2014.

De enquête kan u bereiken via deze link.

Indien u vragen of opmerkingen heeft, kan u zich steeds wenden tot Tim De Doncker via Tim.DeDoncker@ugent.be.Tekstaffiches vormen een belangrijke bron voor de geschiedenis van het dagelijks leven in Vlaanderen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Veel meer dan in vredestijd werden deze affiches gebruikt om de bevolking in te lichten over het wel en wee van de oorlog en de consequenties van de strijd voor de man en vrouw in de straat. Vier jaar lang regelden deze berichten en proclamaties, gepubliceerd door de Belgische overheden en de Duitse bezetter, het leven van de Vlaamse bevolking.

De enquête kan u bereiken via deze link.

Geplaatst in Beleid.