Symposium over sport en erfgoed

Sportimonium is recent gestart met het project ‘Het Geheugen van de Sport’. Op 16 oktober 2015 wordt het project officieel afgetrapt met een symposium over sport en erfgoed.

Sport en erfgoed … het mag een vreemde combinatie lijken, maar dat is het zeker niet. Foto’s, truitjes, clubverslagen, enzovoort, ze getuigen allemaal van de kleine en grote helden en verhalen uit het verleden van een lokale sportclub. Helaas blijft veel van dit erfgoed verborgen op zolders bij clubs of hun leden. Onbekend is onbemind en soms zelfs in gevaar.

Met het project ‘Het Geheugen van de Sport’ wil het Sportimonium daar iets aan doen en ervoor zorgen dat dit lokale, vaak roemrijke sportverleden terug de aandacht krijgt die het verdient. Het project – dat mogelijk wordt gemaakt met de steun van het Fonds InBev-Baillet Latour – is erop gericht om het rijke sporterfgoed van België in kaart te brengen en de vele sportclubs aan te sporen om zelf aan de slag te gaan met hun eigen erfgoed.

Op vrijdag 16 oktober 2015 vindt een symposium plaats over het belang en de waarde van sporterfgoed. Deze inspirerende voormiddag start met een voorstelling van het project. Vervolgens zullen de algemeen rijksarchivaris Karel Velle, Wilfred van Buuren (Stichting de Sportwereld, Nederland), Claude Boli (Musée National du Sport, Frankrijk), Michel Vermote (Archiefbank Vlaanderen), Ina Verrept (Erfgoedcel Brugge) en Fabrizio Basano (Royale Union Saint-Gilloise) aan de hand van praktijkvoorbeelden dieper ingaan op de waarde en het belang van een goede erfgoedzorg binnen een sportvereniging.

Afsluitend zal David Wallechinsky (International Society for Olympic Historians) de ISOH Lifetime Award uitreiken aan de voorzitter van het Sportimonium, prof. dr em. Roland Renson. Het slotwoord is voor de erevoorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Jacques Rogge. Nadien wordt een broodjeslunch aangeboden en is er de mogelijkheid om het museum te bezoeken.

Het volledige programma en meer informatie over hoe in te schrijven vind je via deze link.
Voor meer informatie over het project kan je steeds contact opnemen met de projectverantwoordelijke Bregt Brosens via bregt.brosens@sportimonium.be of 015/618.225.

Geplaatst in Studiedagen.