Steun eens een erfgoeddoel

Via de website www.erfgoeddoel.be gaan een twintigtal erfgoedinstellingen op zoek naar financiële steun van het publiek. Erfgoedzorg kost geld. Bovendien zijn de investeringen niet altijd even zichtbaar voor beleidsmakers, hoewel ze broodnodig zijn om het voortbestaan van erfgoed te garanderen.

Nochtans beseft niet iedereen dat ook erfgoed een goed doel is en dat de noden in de sector hoog zijn. Daarom lanceren een twintigtal musea, archieven en erfgoedbibliotheken naar aanleiding van Erfgoeddag een campagne onder het motte ‘Steun eens een erfgoeddoel’.

Bartholomeus

De mascotte van de campagne is het borstbeeld Bartholomeus, dat je ook terugvindt in het promofilmpje onderaan dit artikel. Bartholomeus staat symbool voor het erfgoed dat we allemaal koesteren. Borstbeelden zijn een huizenhoog cliché, maar in zowat alle archieven, erfgoedbibliotheken en musea zijn ze thuis, als stille getuigen van het verleden.

Verbinden

Ook minister van Cultuur Sven Gatz steunt de campagne: ‘Telkens ik verenigingen of initiatieven bezoek die met ons erfgoed bezig zijn, valt me op hoe passioneel mensen hiermee omgaan. En hoe boeiend, rijk en breed ons erfgoed wel is. Iedereen interesseert zich wel in een stukje ervan. Ik ben er zeker van de veel Vlamingen zich zullen willen verbinden met een erfgoeddoel.’

De deelnemers zijn momenteel: AMVB, AMSAB-ISG, Boekensteun/Vlaamse Erfgoedbibliotheek, Dr. Guislainmuseum, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, de Erfgoedbibliotheek van de Universiteit Antwerpen, Erfgoeddag/FARO, KADOC, Kasteel van Gaasbeek, KMSKA, Letterenhuis, M HKA, Middelheimmuseum, M Leuven, Musea Brugge, Museum Mayer Van den Berg, Museum Rubenshuis, Museum Vleeshuis, Plantin-Moretus en SPORTIMONIUM.

Geplaatst in Beleid.