Stappenplan voor succesvolle vrijwilligerswerking in je erfgoedorganisatie

De vijf V’s van het vrijwilligersbeleid‘ is een brochure boordevol met praktische tips om je vrijwilligersbeleid op de sporen te zetten. De vijf V’s staan voor de verschillende fases die een vrijwilliger normaal doorloopt binnen jouw organisatie: vind, verwelkom, versterk, verbeter en een (begeleid) vertrek. Heemkunde Vlaanderen en FARO hebben deze brochure samen geschreven, helemaal op maat van erfgoedorganisaties. De brochure kan je gratis en digitaal raadplegen.

Tijdens de voorbije Week van de Vrijwilliger hebben talloze erfgoedorganisaties hun vrijwilligers opnieuw in de bloemetjes gezet. Het toont aan dat ook de erfgoedsector een groot hart heeft voor vrijwilligerswerk. Erfgoedorganisaties steken doorgaans veel tijd en energie in het ondersteunen en begeleiden van hun vrijwilligers. Vaak doen zij dit intuïtief, vanuit een gezonde dosis mensenkennis en boerenverstand. Toch is het nuttig om ook eens wat langer stil te staan bij het vrijwilligerswerk binnen jouw organisatie en te investeren in een vrijwilligersbeleid.

De brochure ‘De vijf V’s van het vrijwilligersbeleid‘ helpt je daarbij op weg. Aan de hand van 5 V’s bespreken we de verschillende fasen die een vrijwilliger normaal doorloopt binnen jouw organisatie: vind, verwelkom, versterk, verbeter en vertrek. Per fase krijg je heel wat mogelijke acties, concrete tips, voorbeelden en aandachtspunten om jouw vrijwilligersbeleid vorm te geven.

Voor wie?

De brochure is er voor alle erfgoedwerkers die hun vrijwilligerswerking willen structureren: medewerkers of vrijwilligerscoördinatoren, actieve (bestuurs-)leden binnen een erfgoedvereniging, maar ook organisaties die erfgoedvrijwilligers ondersteunen en begeleiden.

Interesse?

Je kan de brochure hier gratis digitaal raadplegen in pdf-formaat (2 mb). Je kan de gedrukte versie ook bestellen bij Heemkunde Vlaanderen voor 6 euro. Daarnaast stellen we nu ook de brochure “ABC van het vrijwilligerswerk”  gratis digitaal ter beschikking (5 mb). Ook daarvan kan je echter nog altijd een gedrukte versie bestellen voor 6 euro. Als je interesse hebt in beide brochures, kan je ze allebei bestellen aan een voordeeltarief van 9,50 euro.

Bestellen kan via onderstaand bestelformulier of via info@heemkunde-vlaanderen.be. Geef wel duidelijk aan welke brochure je precies wenst te bestellen. Zodra de betaling gebeurd is, sturen wij de bestelling op.

Uw naam

Straat en nummer

Postcode en gemeente

Uw e-mail