Soldatenlaarzen, chocolade en kauwgom

Dit jaar gaat het project ‘Soldatenlaarzen, chocolade en kauwgom. Globaliseringserfgoed WO II Limburgse Kempen’ van start. Ook Heemkunde Vlaanderen werkt, samen met verschillende andere partners, mee aan dit vernieuwende erfgoedproject in Noord-Limburg.

Het project volgt de internationale trend om het oorlogsgegeven anders te benaderen. Niet de oorlogs(mis)daden zelf staan centraal, maar wel de manier waarop de Limburgse bevolking de Tweede Wereldoorlog beleefde. Door de buitenlandse invloeden tijdens de oorlog kwam er in Limburg een soort ‘globaliseringserfgoed’ tot stand. Het project wil alle sporen hiervan onder de loep nemen, onder meer in de landbewerking, voedsel, industrie, smokkel, ontspanning, gebruiken, lokale handel, grondstoffen, sport, naoorlogse contacten met buitenlanders…

Globaliseringserfgoed?

Globaliseringserfgoed kan gedefinieerd worden als het resultaat van de invloed van globale factoren op een lokale, vrij gesloten en behoudsgezinde regio als de Noord-Limburgse landelijke gemeenschap. Dit globaliseringserfgoed bevat zowel een roerend als een immaterieel component. Met betrekking tot het immateriële erfgoed zal het project vooral aandacht besteden aan de ervaringen van vrouwen en kinderen. Deze insteek draagt ook bij aan een herinneringscultuur aan een verleden dat in Noord-Limburg als traumatisch ervaren werd en wordt.

Het project wil ten slotte ook nagaan welke restanten van dit globaliseringserfgoed op een vernieuwende manier ontsloten kunnen worden. In dit kader zal geprobeerd worden om het immateriële erfgoed (de ervaringen van de bewoners, de gemeenschap) te koppelen aan het roerend (relicten die werden meegebracht door de bezetter/de bevrijder) en het onroerend erfgoed (militaire begraafplaatsen, schuilkelders, oorlogsmonumenten).

Het project wordt gedragen door de projectvereniging Erfgoed Limburgse Kempen en ondersteund door de lokale erfgoedactoren. De tien betrokken gemeenten zijn Bree, Bocholt, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt en Peer. De lokale geschied-en heemkundige kringen zorgen voor de nodige ervaring en deskundigheid.

Vacature projectcoördinator

De projectvereniging Erfgoed Limburgse Kempen is momenteel op zoek naar een coördinator (m/v) voor het project ‘Soldatenlaarzen, chocolade en kauwgom’. Solliciteren voor deze functie kan nog tot 15 januari 2011.

Je vindt de volledige vacature op www.erfgoedlommel.be.

Foto: Grevenbroekmuseum, Hamont-Achel

Geplaatst in Projecten.