Sint-Niklase goudborduurders laten sporen na

In juni 1865 stichtte de onbekende Jean-Baptiste Van Severen een manufactuur in Sint-Niklaas die internationale bekendheid in het goudborduren zou verwerven. Aan de bloei van het atelier komt een einde met het overlijden van zijn zoon Henri in 1923. Die wordt nu nog steeds gezien als de grootse goudborduurder die Sint-Niklaas ooit gekend heeft.

In Sint-Niklaas heeft men recent deze interessante figuur herontdekt en is men gestart met een onderzoek naar het oeuvre van het succesvolle atelier. Onverwachtse sporen hebben hen al geleid naar kostbare stukken die met veel zorg bewaard worden. Het werk van Henri Van Severen wordt bewaard in de grootste kathedralen, oude abdijen en oudste verenigingen in heel Vlaanderen en ver in het buitenland.

Om Van Severen de plaats te kunnen geven die hem toekomt, werkt men momenteel in Sint-Niklaas aan een inventaris van zijn oeuvre. Daarom zijn ze op zoek naar alle soorten archivalia en stukken in Belgische archieven, harmonieën, oud-strijdersverenigingen, kerkfabrieken, kloosters, stedelijke archieven of bij particulieren en heemkundigen.

De databank bevat momenteel al een paar honderd stukken. Wie informatie kan leveren of meer informatie wenst, kan contact opnemen met Carl Claes via claes.carl(at)gmail.com of 0478/32.71.06.

Geplaatst in Oproepen.