Vrijwilligersvereniging Reuzen in Vlaanderen wint prijs voor Immaterieel Erfgoed

Op de studiedag Het Groot Onderhoud voor de cultureel-erfgoedsector in Gent heeft Vlaams minister Sven Gatz de tweejaarlijkse Vlaamse Cultuurprijs voor Immaterieel Erfgoed 2014 uitgereikt aan Reuzen in Vlaanderen vzw. De jury vond het bijzonder hoe het netwerk van meer dan tachtig reuzenverenigingen de eigen noden oversteeg om een erfgoedzorgplan te realiseren voor en door reuzenliefhebbers en op heel verschillende manieren mee te werken aan één borgingsprogramma.

De organisatie Reuzen in Vlaanderen is erin geslaagd om reuzenverenigingen en vrijwilligers samen te brengen in een netwerk dat zich voor de toekomst van de reuzencultuur inzet. In een gezamenlijk initiatief van LECA en een aantal reuzenverenigingen werd in 2010 de koepelvereniging Reuzen in Vlaanderen opgericht. De vereniging werkte aan een zogenaamd ‘erfgoedzorgplan’ om de reuzencultuur in Vlaanderen meer kansen te geven. Het traject sensibiliseert talrijke professionele organisaties (provinciale en lokale overheden, erfgoedcellen, musea …) om reuzen bekend te maken en er zorg voor te dragen.

Nooit eerder werkten zoveel traditiedragers op heel verschillende manieren mee aan één borgingsprogramma. Dit engagement resulteerde in de herontdekking van tal van reuzen en het ontstaan van nieuwe reuzen en reuzenverenigingen die de diversiteit in Vlaanderen weerspiegelen. Er rezen repaircafés en naaiateliers op om reuzen te herstellen, ludieke publieksacties als het reuzenbevrijdingsfront verschenen ten tonele en nieuwe reuzen die de diversiteit in Vlaanderen weerspiegelen, deden hun intrede.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz: ‘Reuzen spreken tot de verbeelding en vormen een essentieel onderdeel van onze traditie. Daarom voegde ik de reuzencultuur toe aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Een aantal reuzen en ommegangen is bovendien erkend door UNESCO als werelderfgoed. Ik ben verheugd dat de vzw Reuzen in Vlaanderen met een stevig netwerk van organisaties en mensen de toekomst van de reuzencultuur verzekert.’

Geplaatst in Evenementen.